En blodpropp i lungene skyldes at en blodpropp som har dannet seg i en vene i bena eller bekkenet, har løsnet og fulgt blodstrømmen opp til lungene. Der vil blodproppen kile seg fast.

  • Sist endret: 19.11.2013
  • Sist revidert: 19.11.2013

Hva er blodpropp i lungene (lungeemboli)?

Lungeemboli er en sykdom hvor en propp (embolus) av fast materiale (blodpropp) løsrives fra sitt opprinnelsessted - som regel fra blodårer i leggene eller i bekkenet, og fraktes med blodstrømmen til lungene, hvor den blokkerer en av pulsårene i lungene. En del av blodet når dermed ikke fram til lungens luftblærer hvor det skulle tilføres oksygen. Oksygentilførselen til blodet avtar. Graden av oksygenmangel avgjøres av størrelsen på blodproppen og blodåren som er blokkert.

lungeemboli_røntgen

Røntgenbilde av lunger med blodpropp

Diagnosen kan noen ganger være vanskelig å stille i tidlig fase eller ved små blodpropper. Vanlige symptomer på blodpropp i lungene er:

  • Plutselige, skarpe brystsmerter som forverres ved dyp innpusting eller ved hoste. Kortpusthet er vanlig. Noen har kun beskjedne smerter, noen opplever sting i brystet.
  • Hoste er vanlig, og i enkelte tilfeller er det også feber. Blodig oppspytt ses i noen tilfeller.
  • Hurtig puls er et tegn på nedsatt tilgang på oksygen. Og tilstanden kan utløse betydelig angst og uro
  • Små blodpropper kan forekomme nesten helt uten symptomer

blodpropp_lunge
Animasjon av blodpropp i lungene

Årlig får ca 10.000-15.000 personer lungeemboli i Norge. Det tilsvarer omtrent 250 nye pasienter hver uke året rundt.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Blodpropp i lungene

Sirkulasjonssystemet frakter blod gjennom kroppen via et intrikat nettverk av arterier og vener....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.