Homocystein samvirker med B-vitaminer. Et lavt homocystein-nivå reflekterer en god vitamin B-status. Forhøyet homocystein er også en markør for økt risiko for hjertekarsykdom.

  • Sist endret: 15.03.2014
  • Sist revidert: 15.03.2014

Hva er homocystein?

Homocystein er en aminosyre, dvs en av byggesteinene i proteiner. Homocystein produseres i kroppen vår. Det virker i et samspill med folat (vitamin B9), vitamin B12 og vitamin B6.

De senere årene er man blitt oppmerksom på at homocystein kan være en risikofaktor for å få hjerte- og karsykdom. Spørsmålet er ikke avklart og det pågår stor forskningsaktivitet på området.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Liten effekt av antioksidanter

To metaanalyser fra 2007 har undersøkt om antioksidanter kan forebygge henholdsvis ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.