Trening og riktig mat gjør hjertet sterkere og fører til at blodet strømmer lettere.

  • Sist endret: 13.03.2014
  • Sist revidert: 13.03.2014

Hvordan påvirkes hjertet av det man spiser?

Aterosklerose

Maten som man spiser, kan på sikt påvirke hvordan blodet strømmer gjennom hjertet og blodårene. Et kosthold med mye fett og karbohydrater kan skape åreforkalkning (aterosklerose) og såkalte plakk på innsiden av blodårene. Dette reduserer blodstrømmen i større blodårer, og små blodårer kan blokkeres helt. Hvis blokkeringen skjer i en av blodårene som forsyner hjertemuskelen, kan muskelen dø. Det er dette som kalles hjerteinfarkt. Hvis blokkeringen skjer i en av hjernens blodårer slik at noe av hjernevevet dør, kalles det et hjerneslag. Riktig kosthold er altså viktig i et langt perspektiv for å opprettholde normal blodtilførsel til kroppens organer, og dermed minske risikoen for blant annet hjertesykdom og hjerneslag.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.