Sirkulasjonen består av lungekretsløpet og det systemiske kretsløpet.

  • Sist endret: 07.03.2014
  • Sist revidert: 07.03.2014

Arterier bringer friskt blod ut fra hjertet, og vener bringer blod med avfallsstoffer tilbake til hjertet.

Det store og det lille kretsløp

No title

Blodet sirkulerer gjennom to separate systemer i kroppen til og fra sin sentrale pumpe, hjertet. Gjennom det store kretsløp pumper hjertet friskt oksygenrikt blod ut i kroppen. Formålet er å forsyne alt vev i kroppen med næringsstoffer og oksygen, samt å frakte bort avfallsstoffer på sin vei tilbake til hjertet. I det lille kretsløpet, lungekretsløpet, pumper hjertet oksygenfattig blod til lungene, hvor blodet tilføres oksygen og skiller ut karbondioksyd, før det returnerer til hjertet og syklus begynner på nytt.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.