Brystsmerter kan dreie seg om alt fra bagatellmessige årsaker, som fordøyelsesbesvær og stress, til alvorlige medisinske akuttsituasjoner som hjerteattakk og blodpropp i lungene.

  • Sist endret: 05.06.2013
  • Sist revidert: 05.06.2013

Hva er brystsmerter?

Brystsmerter er smerter av alle typer som oppleves å komme fra brystet. Brystsmerter kan oppstå ved en lang rekke tilstander. Det kan dreie seg om alt fra bagatellmessige årsaker, som fordøyelsesbesvær og stress, til alvorlige medisinske akuttsituasjoner som hjerteattakk og blodpropp i lungene.

Når noen søker lege for brystsmerter, er det gjerne på grunn av frykt for alvorlig sykdom, som for eksempel hjertesykdom. Svært mange har en eller annen gang hatt brystsmerter. Men bare 5-10% av dem som har hatt brystsmerter, søker lege. Av disse er det kun hos under halvparten at smertene er forårsaket av sykdommer i hjertet, lunger, luftveier eller mage-/tarmsystemet. Brystsmerter kan videre skyldes sykdommer i muskel- og skjelettsystemet, og det er også vanlig å finne slike smerter som følge av angst, depresjon eller belastninger av psykisk eller sosial art.

Les mer om hvordan du skal forholde deg til brystsmerter her.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Angina pectoris, symptomer

Hvordan arter tilstanden seg? Angina pektoris er smerter i brystet som forårsakes ...

Brystsmerter, veiviser

Hva er brystsmerter? Med brystsmerter menes smerter som du føler kommer fra ...

Brystveggsmerter

Over halvparten av de som søker lege for brystsmerter, ender opp med diagnosen brystveggsmerter....

Kostokondritt

Brystsmerter er noe de fleste opplever fra tid til annen. Heldigvis er forklaringen ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.