Røntgen thorax er den hyppigst utførte røntgenundersøkelsen. Den avbilder lunger, lungesekk, hjerte og hovedpulsåren (aortabuen), midte del av brystet (mediastinum) og de benede deler av brystkassen.

  • Sist endret: 01.07.2014
  • Sist revidert: 01.07.2014

Brystet

Thorax normalt

Normalt røntgenbilde av brysthulen

Brystet omfatter brystkassen (thorax) med ribben, lunger med lungesekk (pleura), bronkier, og brystskilleveggen (mediastinum) som inneholder hjertet, store blodårer, luftrøret og spiserøret. På fagspråket betegnes røntgen av brystet som røntgen thorax.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Mammografi, detaljert

Mammografi er en røntgenundersøkelse som framstiller brystvevet slik at forandringer ...

Røntgen av hjertet

Dette er en forholdsvis grov undersøkelse og gir ingen detaljerte opplysninger om hjertet....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.