Fugleloppe

Fugleloppe

Over 90 prosent av loppebitt på mennesker forårsakes av fuglelopper. Resten er ekornloppe, rotteloppe eller pinnsvinloppe.

  • Sist endret: 14.01.2014
  • Sist revidert: 14.01.2014

Hva er lopper?

Lopper er fra 1-8 mm store. De har bein som gir dem evnen til å hoppe. Formering skjer kun ved hjelp av en vertsorganisme. Lopper legger egg i reir, i gulvtepper og gulvsprekker. Utviklingen fra egg til voksen loppe kan ta mange måneder. Voksne lopper oppholder seg på mennesker og varmblodige dyr, hvor de stikker og suger blod.

Om våren og særlig i forbindelse med påskeferien, får mange insektstikk, spesielt på beina og rundt midjen. Det gir et kløende utslett, ofte flere stikk på rekke, nær bukselinning eller i ankelregion er vanligst. Dette er typiske steder for bitt av fuglelopper, som våkner til nytt liv når hyttene varmes opp etter en kald vinter. Det er stor individuell variasjon med hensyn til hudreaksjonen på loppebitt. Noen får store merker og kraftig kløe over lengre tid, andre merker lite til dem. Hvis ikke loppenes tilholdssted saneres, vil man bli bitt om og om igjen.

Det er høyest forekomst av loppebitt om våren, fra april til juni, når det ryddes i reir, kalde hytter varmes opp o.l.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Lopper, fjerning

Ved fjerning av lopper skal ikke mennesker eller dyr behandles, men smittekilden ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.