Rosacea, mild

Mild rosacea (foto)

Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i huden i ansiktet. Tilstanden debuterer med rødming og eventuelt flushing sentralt i ansiktet. Tre til fem prosent utvikler rosacea.

  • Sist endret: 20.08.2014
  • Sist revidert: 20.08.2014

Hva er rosacea?

Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i huden i ansiktet. Tilstanden debuterer ofte med anfallsvis rødming (flushing). Etterhvert kan huden i pannen og over nese og kinn bli mer vedvarende rød og eventuelt noe hoven. Det er ikke uvanlig å se utvidede blodkar i huden. En del av pasientene får også små kviser i det røde området, men man får ikke hudormer (komedoner) slik som ved akne. Huden på øyelokkene er ofte rød og irritert, mens området rundt øyne og munn sjelden er angrepet.

Hudforandringene kommer ofte i utbrudd, som kan utløses av kraftig sollys og enkelte ganger av varm mat og drikke, sterkt krydder og alkohol. Mange er bare lett angrepet og trenger ikke behandling, mens andre med mild til moderat alvorlighetsgrad holder sykdommen i sjakk med medisiner.

Rosacea oppstår typisk i 30-50 års alderen. Kvinner rammes noe oftere enn menn. Tre til fem prosent av befolkningen utvikler rosacea.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.