Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av varicella-zoster virus, det samme viruset som forårsaker vannkopper.

  • Sist endret: 04.03.2014
  • Sist revidert: 04.03.2014

Hva er helvetesild?

Herpes zoster 2

Helvetesild

Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av vannkoppeviruset, varicella-zoster virus (VZV). Sykdommen kalles herpes zoster på fagspråket.

Sykdommen starter ofte med lette allmennsymptomer som hodepine, lysskyhet og sykdomsfølelse i noen dager. Deretter merker man ubehag i et avgrenset hudområde i form av kløe, prikking, svie eller smerter. Hudområdet er avgrenset til et mindre område enten i venstre eller høyre kroppshalvdel. Oftest foregår dette i brystkasseregionen, men noen får utslettet på halsen, i ansiktet eller ut i armer eller ben.

Vanligvis kommer det i løpet av ca. 3-6 dager etter at smerten/ubehaget startet, et utslett med små blemmer i det aktuelle området. Etter hvert kan blemmene bli fylt med puss, og det kan blø litt inne i blemmene. Til slutt dannes det skorper på utslettet, og når disse faller av, kan det dannes arr eller oppstå pigmentforandringer. Smertene varierer mye fra person til person, men kan bli sterke. Som oftest når smertene sitt maksimum i løpet av 1 uke, for deretter å dabbe av, men dette varierer også. Noen kan ha smerter i ukesvis. Dersom smerten vedvarer mer enn 3 måneder, kalles tilstanden postherpetisk nevralgi.

Helvetesild rammer ca. 10-30% av befolkningen i løpet av livet. Sykdommen kan forekomme i alle aldersgrupper, men er relativt sjelden hos unge mennesker, og hyppigheten stiger raskt med alderen. De fleste tilfeller er hos personer over 60 år.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Helvetesild på øyet

Hva er helvetesild på øyet? Helvetesild er et hudutslett med små blemmer og ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.