Nyrebekkenbetennelse er en betennelse i øvre urinveier og i nyrebekkenet. Typiske symptomer er feber, frysninger, flankesmerter, kvalme, brekninger og smerter i korsryggen.

  • Sist endret: 04.02.2014
  • Sist revidert: 04.02.2014

Hva er nyrebekkenbetennelse?

Dette er en betennelse i øvre urinveier og i nyrebekkenet - der urinen samles før den går ned i urinlederne. Infeksjonen kan imidlertid spre seg videre til nyrevevet der filtrasjonen av urinen foregår. Infeksjonen starter gjerne i urinrøret eller urinblæren, men den forflytter seg oppover urinlederne til nyrebekkenet og nyrevevet. Nyrebekkenbetennelse betegnes på fagspråket som pyelonefritt.

No title
No title

Nyrebekkenbetennelse forekommer i alle aldersgrupper. Vi regner at ca. 1 av 1000 personer per år får nyrebekkenbetennelse og ca. 1 av 3 må innlegges i sykehus. Tilstanden ses hyppigst blant kvinner, og kvinner har klart høyere risiko for å bli innlagt i sykehus. Blant gravide er forekomsten 1-2%. Menn, særlig eldre menn, er mer utsatte for å få kroniske plager.

En nyrebekkenbetennelse krever rask behandling. Hvis ikke kan infeksjonen påføre nyrene varige skader eller bakteriene kan spre seg over til blodstrømmen og forårsake en livstruende infeksjon.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Nyrebekkenbetennelse

Feber, frysninger og flankesmerter kan være symptomer på nyrebekkenbetennelse....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.