MR gir en utmerket fremstilling av bekkenorganene, dvs. skjeden, livmorhalsen, livmoren, egglederne og eggstokkene. MR ved kreftsykdom brukes først og fremst til å vurdere virkning av behandling og til å bedømme eventuelt tilbakefall av sykdom.

  • Sist endret: 02.07.2014
  • Sist revidert: 02.07.2014

Indre kvinnelige kjønnsorgan

No title
No title

Kvinnens indre kjønnsorganer består av skjeden, livmoren, egglederne og eggstokkene i nevnte rekkefølge utenifra og innover. Innerst i skjeden er livmortappen. Via en trang kanal i livmortappen og nedre del av livmoren, livmorhalsen, kommer man inn i livmorhulen. Denne hulen er kledd av en slimhinne (endometriet). Så lenge du er i menstruerende alder, vil slimhinnen vokse i tykkelse gjennom en menstruasjonscyklus. Dersom det ikke oppstår graviditet, vil slimhinnen avstøtes, noe som fører til menstruasjonsblødning. Ytre del av livmoren er muskulatur. Fra øvre del av livmoren og ut til hver side er egglederne. De er åpne mot bukhulen der hvor eggstokkene ligger. I forbindelse med eggløsning vil egg skilles ut fra eggstokkene, fanges opp av egglederne og egget forflytter seg ned til livmorhulen. Dersom egget blir befruktet, vil det feste seg i livmorhulen og utvikle seg til et foster og en morkake.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.