Narkose er en generell bedøvelse der du er smertefri og sover.

  • Sist endret: 02.03.2014
  • Sist revidert: 02.03.2014

Hva er narkose?

Formålet med bedøvelse er å kunne foreta et smertefritt operativt inngrep på en pasient. Fagbetegnelsen er anestesi og innbefatter hele den prosessen hvorved en pasient gjøres i stand til å gjennomgå en operasjon, selve bedøvelsen under operasjonen og den umiddelbare tiden etter operasjonen. En bedøvelse kan være lokal, omfatte et større område (regional) eller være generell (generell anestesi, narkose). Formålene med narkose er å oppnå

  • at pasienten er smertefri og sovende
  • at pasienten holdes i ro slik at inngrepet kan utføres uten fysiske forstyrrelser fra pasienten
  • at muskulaturen er avslappet for å sikre tilgang gjennom muskler til ben og kroppshuler
  • at en har kontroll over hjerte, sirkulasjonen, åndedrett og andre kroppsfunksjoner

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.