brystkreft

Illustrasjonsfoto

De fleste kuler som oppdages i brystene, er ufarlige. Men oppdager du en ny kul som du er usikker på, bør du få den vurdert av lege.

  • Sist endret: 10.06.2013
  • Sist revidert: 10.06.2013

Symptomer og tegn som kan tyde på brystkreft

Brystkreft i de tidligste faser kan man verken se eller merke. Som regel oppdages brystkreften før den rekker å medføre noen symptomer eller plager, enten ved at den oppdages gjennom en rutineundersøkelse eller fordi du ved en tilfeldighet har kjent en klump i brystet. Funn av en kul i armhulen som ikke forsvinner, kan også være tegn på at noe er galt. Andre mulige symptomer kan være endringer med brystvorten eller forandringer i huden over brystene.

brystkreft
Animasjon av brystkreft

Utflod fra brystvortene er ikke uvanlig, og er som regel ikke forbundet med kreft. Dersom kun det ene brystet produserer væske, eller væsken er blodtilblandet, er risikoen større for at det kan være brystkreft.

Andre mulige forandringer i brystet er rødhet/misfarging av brystet, endringer i brystets fasthet eller usymmetriske rynker eller søkk i huden. Disse forandringene kan være helt uskyldige, men de kan en sjelden gang skyldes kreft.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Brystkreft, noen fakta

Kreftsykdom innebærer at celler vokser ukontrollert og raskt, og kroppen er ikke ...

Brystkreft, utredning

Brystkreft oppdages som regel gjennom rutineundersøkelser eller ved at du har selv ...

Brystkreft, å leve med

Tre år på rad oppdaget Jorunn Sommervold (41) en kul i brystet....

Brystkreft, årsaker

Vel halvparten av de som rammes av brystkreft har ingen andre risikofaktorer for ...

Bindevevsknute i brystet (fibroadenom)

Fibroadenom er en godartet knute i brystet hos kvinner. Det synes å være en ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.