• Sist endret: 14.04.2010

Kreft i livmorhalsen

Hvert år får cirka 300 norske kvinner kreft i livmorhalsen. Og hvert år dør ca. 100 kvinner av sykdommen. Livmorhalskreft, cancer cervicis uteri, er den andre mest vanlige kreftform blant kvinner. Langt flere kvinner får konstatert og behandlet forstadier til sykdommen. Det dreier seg vanligvis om celleforandringer som legen finner ved rutineundersøkelse.

Hos mange kvinner med kreft i livmorhalsen konstateres sykdommen tidlig. I slike tilfeller er muligheten for helbredelse god. Livmoren er på størrelse med en pære og veier mellom 40 og 70 gram. Veggen består ytterst av et centimeter-tykt muskellag og innerst av en slimhinne. Det er en del av denne slimhinnen som støtes ut ved menstruasjonen. Livmorhalsen er en del av livmoren og munner ut i skjeden. Etter overgangsalderen krymper livmoren og blir en del mindre.

Sykdommen viser seg vanligvis i form av blødning ved samleie eller noen dråper blod i forbindelse med vannlating. Etter hvert kan det konstant sive litt blod eller blodig utflod ut fra skjeden.

Spør legen

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Celleforandringer skaper store bekymringer

Hvert år får 25 000 norske kvinner konstatert unormale celler eller forstadier ...

Etter kreften

Det er nå åtte år siden Tor Andrè Johannessen fikk påvist en svulst i hjernestammen....

Livmorhalskreft og HPV

Informasjon basert på retningslinjer fra Kreftregisteret.

Mer motivert av frykten for kjønnsvorter

Tanken på å forebygge kjønnsvorter er mer effektivt for å få unge kvinner til å ...

Røntgenstråling under graviditet

Røntgenbilder i svangerskapet bør unngås, med mindre det er absolutt nødvendig.

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.