• Sist endret: 14.05.2008

Informasjonen er utarbeidet av Kreftforeningen

Denne informasjonen vil først og fremst ta for seg den typen hudkreft som kalles føflekkreft . Andre betegnelser er ondartet føflekksvulst eller malignt melanom . Navnet melanom brukes fordi svulsten har sitt utspring i hudens pigmentceller (melanocytter), som danner det brune pigmentstoffet melanin . Pigmentcellene ligger i overhuden, av og til også i lærhuden. De kan være jevnt fordelt eller ligge tett sammen som føflekker. Vi har alle mange føflekker, men de aller fleste av disse betyr ingen risiko for kreft. Føflekkreft kan oppstå i normal hud, men noen begynner også i føflekker. Kreftformen kan oppstå alle steder på kroppen, men det vanligste er på leggen hos kvinner og på ryggen hos menn. Føflekkreft er den alvorligste hudkreftformen, fordi den kan spre seg til andre organer.

Forekomsten øker med økende alder, men i forhold til andre kreftformer er det relativt mange unge voksne som rammes. Føflekkreft er uhyre sjelden før puberteten.

Det finnes fire hovedtyper av føflekkreft. Den vanligste kalles overfladisk spredende melanom , og utgjør 60-70 prosent av alle tilfellene. Det er denne typen som i størst grader knyttet til solforbrenninger og ultrafiolett stråling. Andre typer er nodulært (knutet) melanom, lentigomaligna melanom og akrolentiginøst melanom.

Spør legen

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Føflekkreft, behandling

Informasjonen er utarbeidet av Kreftforeningen Dersom prøven viser at det er ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.