Kreft i bukspyttkjertelen oppdages ofte sent i forløpet. Kun i 15-20% av tilfellene oppdages svulsten så tidlig at man kan forsøke helbredende kirurgi.

  • Sist endret: 17.02.2014
  • Sist revidert: 17.02.2014

Bukspyttkjertelen (pankreas)

Bukspyttkjertelen veier 100 til 150 gram, er mellom 12 og 15 centimeter lang og ligger innerst i bukhulen, bak magesekken. Tolvfingertarmen (duodenum) ligger tett inntil. Bukspyttkjertelen inndeles i hode (caput), kropp (corpus) og hale (cauda). Bukspyttkjertelen produserer ca 1,5 l fordøyelsesvæske i døgnet. Fordøyelsesvæsken nøytraliserer syren fra magesekken og spalter proteiner, fett og karbohydrater.

Bukspyttkjertelen danner også hormonet insulin. Insulin er nødvendig for at kroppens celler skal kunne ta opp sukker som er helt nødvendig for cellenes stoffskifte. Insulinutskillelsen stimuleres i forbindelse med måltidene, og er tilpasset mengden mat som spises. Når bukspyttkjertelen produserer for lite insulin, eller ikke klarer å produsere insulin i det hele tatt, får man diabetes.

Kreft i bukspyttkjertelen utgjør ca. 2% av alle krefttilfeller, og ca. 5% av alle dødsfall på grunn av kreft. Årlig stilles diagnosen hos ca. 600 personer her i Norge. Forekomsten øker med økende alder, og er hyppigst omkring 70 års alder.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.