mann

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Testikkelkreft er utvikling av ondartet svulst i en av testiklene. Tilstanden debuterer vanligvis med at du finner en kul i testikkelen, eller du har merket ubehag i en testikkel.

  • Sist endret: 12.09.2014

Hva er testikkelkreft?

Testikkelkreft er utvikling av ondartet svulst i en av testiklene. Tilstanden debuterer vanligvis med at du finner en kul i testikkelen, eller du har merket ubehag i en testikkel.

Det oppstår vel 10 nye tilfeller av testikkelkreft pr 100.000 menn pr år. På årsbasis får ca. 300 menn konstatert testikkelkreft i Norge (320 nye tilfeller i 2009). Testikkelkreft opptrer oftest i 20-40-års alderen. Gjennomsnittsalder er 28 år. Totalt utgjør testikkelkreft bare ca. 1% av krefttilfeller hos menn.

No title

Testikkelkreft er den hyppigste kreftformen blant yngre menn i alderen 15-40 år. 5% av tilfellene oppstår hos menn med tidligere (eller nåværende) ikke nedsunket testikkel (kryptorkisme) (fravær av en eller begge testiklene i pungen). På verdensbasis er antallet økende og fordoblet i løpet av de siste 40 årene. Høyeste forekomst ses i Nord-Europa - der Norge og Danmark har den høyeste forekomsten i verden med ca. 12 nye tilfeller per 100.000 per år.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.