magesmerter2.jpg

Illustrasjonsfoto

En akutt betennelse i bukspyttkjertelen skyldes i de fleste tilfeller en gallestein som stenger av utførselsgangen til kjertelen. En slik betennelse kan bli livstruende.

  • Sist endret: 26.06.2013
  • Sist revidert: 26.06.2013

Hva er akutt betennelse i bukspyttkjertelen?

No title

Bukspyttkjertelen (pankreas) ligger i midtre, øvre del av bukhulen baktil mot ryggen. Kjertelen har to hovedfunksjoner:

  1. Eksokrin funksjon. Bukspyttkjertelen produserer enzymer (proteiner) som skilles ut i tarmen via bukspyttkjertelgangen som i sin nedre del løper sammen med gallegangen. Enzymene har en sentral rolle i fordøyelsen, de deltar i nedbrytningen av føden i tarmen og spalter både proteiner, karbohydrater og fett. I tillegg produserer bukspyttkjertelen bikarbonat som nøytraliserer syren fra magesekken i tolvfingertarmen.
  2. Endokrin funksjon. Bukspyttkjertelen produserer hormonet insulin skilles ut i blodet og som regulerer sukkeromsetningen i blodet og kroppen.

Akutt betennelse i bukspyttkjertelen er karakterisert ved smerter i øvre del av bukhulen og forhøyede verdier av bukspyttkjertelenzymer i blod og urin. Tilstanden kan være en enkeltstående hendelse eller tilbakevendende. Det kan være ulike årsaker til sykdommen. Akutt bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt) kan variere i alvorlighetsgrad fra mild til alvorlig. Ca. 15-25% utvikler en livstruende tilstand, men dødeligheten er i dag lavere enn tidligere.

Tall på forekomst varierer fra 5,4 per 100.000 til 79,8 per 100.000 per år. Variasjonen skyldes ulike diagnostiske kriterier, geografiske faktorer og endringer over tid. Forekomsten er stigende, dels som følge av bedret diagnostikk og dels som følge av høyere forekomst av risikofaktorer, f.eks. alkoholkonsum.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Bukspyttkjertelbetennelse, kronisk

Kronisk betennelse i bukspyttkjertelen skyldes i de fleste tilfeller alkoholmisbruk....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.