syk,sliten.jpg

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Matforgiftning er en sykdom med kvalme, oppkast, magesmerter, diaré og noen ganger feber.

  • Sist revidert: 23.06.2011

Hva er matforgiftning?

Matforgiftning skyldes forurensning av matvarer eller drikke. De sykdomsfremkallende stoffene er bakterier og/eller deres giftstoffer (toksiner), virus, parasitter eller kjemikalier. Forurensningen skyldes som regel utilfredsstillende håndtering, produksjon eller lagring av mat eller drikke. Tid inntil sykdom (inkubasjonstiden) og varighet av sykdommen avhenger av hvilken mikroorganisme eller toksin som er årsak til tilstanden.

Det er klare holdepunkter for mat- eller vannbåren sykdom dersom tilsvarende sykdom foreligger hos minst 2 personer, og det finnes holdepunkter for at mat er sykdomskilden.

Matforgiftning forekommer ganske ofte, og en regner at 1 av 4 vil oppleve slike plager i løpet av et år. Det er få utbrudd av matforgiftning som meldes til Folkehelseinstituttet. Sannsynligvis er det en betydelig underrapportering.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Botulisme

Botulisme er en meget sjelden, men alvorlig form for matforgiftning forårsaket av ...

Matbåren sykdom intervjuskjema

Nytt skjema for melding av matbåren sykdom, mattilsynet 2011 Skjemaet foreligger ...

Matinfeksjon

Kraftige matinfeksjoner skyldes som regel mat bedervet med bakterier.

Turistdiare

Turistdiare er en akutt diaresykdom som skyldes smitte fra forurenset mat og vann.

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.