Eldre på tur

Illustrasjonsfoto

Slitasjegikt kan ramme ethvert ledd i kroppen og finnes hyppigst i nakken, ryggen, hofteleddene og knærne. Årsaken til slitasjegikt er ukjent, men alder spiller en vesentlig rolle i utviklingen av denne tilstanden.

  • Sist endret: 26.07.2013
  • Sist revidert: 26.07.2013

Slitasjegikt er en kronisk leddsykdom som tiltar med tiden. Den starter med tap av brusken som dekker og beskytter beinendene som møtes i leddet. Uten denne beskyttende bruskflaten vil bein gnisse mot bein, forårsake irritasjon og betennelse. Resultatet blir smerte og stivhet i leddet og ofte smerte også i omgivende muskler og leddbånd.

slitasjegikt
Se vår animasjon av slitasjegikt

Øvelser og fysisk aktivitet er en viktig del av behandlingen

Slitasjegikt kan ikke helbredes, men mye kan gjøres for å bremse utviklingen av tilstanden, minske smertene og opprettholde og bedre funksjonen. Selv om trening er det siste du tenker på når leddene er stive og smertefulle, så er nettopp trening det som skal til for å lindre smerter og stivhet og bevare bevegeligheten i leddene. Trening styrker også musklene og bedrer bøyeevnen, balansen og den generelle helsen - og kan bidra til å holde vekten under kontroll. Overvekt er nemlig sterkt knyttet til slitasjegikt.

Treningen bør inneholde aktiviteter som bedrer bevegeligheten, muskelstyrken og utholdenheten. Hent gjerne inn råd fra lege, fysioterapeut eller annet helsepersonell med erfaring i behandling av slitasjegikt. De anbefalte aktivitetene vil avhenge av hvilke ledd som er slitt, graden av smerter, hvor sprek du er og eventuelle andre sykdommer du måtte ha.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.