Fremre korsbåndskade er den hyppigste korsbåndskaden og er langt vanligere blant kvinner enn menn. I mange tilfeller er skaden forbundet med samtidig skade av menisker, leddkapsel og sideleddbånd.

  • Sist revidert: 14.02.2011

Hva er fremre korsbånd?

Kne - korsbånd

Korsbånd

Kneleddet utgjøres av skinnbeinet (tibia), lårbeinet (femur) og kneskålen (patella). Leddet stabiliseres av de innvendige (mediale) og ytre (laterale) sideleddbåndene (kollateralligamentene), og det fremre og bakre korsbåndet. To bruskplater, meniskene, fungerer som støtputer og sørger for en jevn fordeling av vektbelastningen i leddet.

Korsbånd (se bilde) er en type leddbånd som finnes inne i kneleddet. Funksjonen er å støtte og stabilisere kneet. Det er to korsbånd, det fremre og det bakre. Det fremre korsbåndet har som hovedfunksjon å hindre at leggbenet sklir framover i forhold til lårbenet, samt at det hindrer kraftige innoverrotasjoner av leggen i forhold til låret. Det bakre korsbåndet hindrer tilsvarende at leggbeinet skal gli bakover.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Anserinustendinopati

Dette er en betennelse i et senefeste på innsiden/fortil på leggen like nedenfor kneleddet....

Baker cyste

Baker cyste er en utposning av kneets leddhule på baksiden av kneet....

Bursitt i kneet

Betennelse i en slimpose på forsiden av kneleddet er en ganske hyppig lidelse.

Fremre korsbåndskade

Det fremre korsbåndet befinner seg midt inne i kneet sammen med det bakre korsbåndet....

Jumpers knee (patellar tendinopati)

Jumper`s knee utløses særlig av idretter med mye hopping.

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.