Kronisk nyresvikt, såkalt uremi, innebærer en betydelig reduksjon av nyrenes evne til å filtrere ut stoffer og dermed rense blodet.

  • Sist endret: 26.03.2014
  • Sist revidert: 26.03.2014

Hva er kronisk nyresvikt?

Kronisk nyresvikt, såkalt uremi, innebærer en betydelig reduksjon av nyrenes evne til å filtrere ut stoffer og dermed rense blodet. Dette er en av nyrenes viktigste oppgaver. Ved uttalt nyresvikt kan det bygge seg opp farlige mengder av væske, elektrolytter og avfallsstoffer i kroppen.

Symptomer og tegn på nyresykdom er ofte uspesifikke, noe som betyr at de kan være forårsaket av annen sykdom. Og fordi nyrene har høy evne til å tilpasse seg og kompensere for tapt funksjon, så opptrer ofte ikke symptomer og tegn før det er oppstått uopprettelige skader på nyrene.

Sykdomsbildet er relativt ensartet, uavhengig av årsaken til nyresvikten. De mest vanlige plagene ved denne tilstanden er slapphet, kløe, kvalme, tap av matlyst, tretthet, økt vannlating om natten, kribling i føttene, søvnvansker, hikke, tungpust, gusten hudfarge og brystutvikling hos menn.

No title

Tidlig i sykdomsforløpet er det få symptomer. Hvilke symptomer som oppstår, avhenger av graden av nyresvikt. Denne kan blant annet måles ved hjelp av blodprøver. Mild nyresvikt (kronisk nyresykdom) trenger ikke gi symptomer i det hele tatt. Moderat nyresvikt gir vanligvis få symptomer. Det er allikevel vanlig med nedsatt blodprosent, stoffskifteforstyrrelser og tretthet.

Ved alvorlig nyresvikt er symptomene som regel fremtredende. Denne tilstanden gir vanligvis plager som spisevegring, kvalme, oppkast og kløe. I slike tilfeller vil også ofte de mentale funksjoner påvirkes.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Kronisk nyresykdom, behandling

Kronisk nyresykdom er en sykdom som må håndteres under tett veiledning fra dine behandlere.

Kronisk nyresykdom, oversikt

Nyresvikt inntrer når nyrene delvis eller helt mister sin evne til å utføre sine normale funksjoner....

Kronisk nyresykdom, prognose

Hvis du har kronisk nyresykdom, vil legene som behandler deg lage en behandlingsplan ...

Kronisk nyresykdom, symptomer

Fordi nyrene utfører så mange funksjoner for kroppen, kan nyresykdom påvirke ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.