hodepine, smerte,vondt,syk.jpg

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Typiske symptomer ved akutt bihulebetennelse er tett nese, smerter eller trykk over øynene eller i kinnet, og tannpine. I noen tilfeller kan man også ha feber og generelt føle seg i dårlig form.

  • Sist endret: 11.07.2014
  • Sist revidert: 11.07.2014

Hva er bihulebetennelse?

Det er flere hulrom i ansiktsskjelettet som har åpning til nesen. Disse hulrommene kalles bihuler og er kledt med slimhinne slik som i nesen. Vi skiller mellom kjeve-bihulene (maxillarsinus), panne-bihulene (frontalsinus), og et par mindre bihuler som befinner seg ved neseroten (etmoidalsinus og sfenoidalsinus).

No title

Bihulebetennelse er en betennelse i slimhinnen i disse hulrommene. Ved vanlig forkjølelse, er det ofte samtidig betennelse i slimhinnen i nesen og i bihulene. Ikke alle merker noe særlig til betennelsen i bihulene. Dersom utførselsgangen fra bihulene tettes til, vil trykket inne i bihulen øke og det oppstår smerter.

Vi vet at mange får behandling med antibiotika når de har smerter fra bihulene. Dette er ikke alltid korrekt behandling. De aller fleste infeksjoner i bihulene er virusinfeksjoner. Og som kjent hjelper ikke antibiotika mot virus. Studier har vist at bare 0,5-2% av alle som er forkjølet, får bihulebetennelse med bakterier. Disse kan ha nytte av antibiotika.

Det er vanlig å oppleve trykk over bihulene ved en vanlig forkjølelse, men det betyr ikke at antibiotika vil hjelpe deg til å bli raskere frisk.

Hos de minste barna er ikke alle bihulene ferdig utviklet, slik at forløpet av sykdommen kan være litt annerledes enn hos voksne. Tidligere trodde man ikke at barn kunne få bihulebetennelser, men ny kunnskap viser at det slettes ikke er uvanlig - men som hos voksne, nesten alle tilfeller er forårsaket av virus. Kvinner rammes dobbelt så hyppig som menn, og infeksjonen er hyppigst om vinteren.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Bihulebetennelse, kronisk

Kronisk bihulebetennelse er en tilstand med vedvarende betennelse og hyppige ...

Bihulebetennelse

Ved normalt åndedrett passerer luften gjennom nesen og ned i lungene....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.