• Sist endret: 04.11.2011
  • Sist revidert: 04.11.2011

Hva er brennende munn syndrom (BMS)?

22727416

Dette er en tilstand som kjennetegnes av en brennende smerte i munnhulen eller på tungen, uten at en klarer å avdekke noen rimelig forklaring på smerten.

Tilstanden har blitt forsøk satt i sammenheng med en rekke andre tilstander, men så langt har en ikke funnet noen klar årsakssammenheng. En teori hevder at BMS skyldes skade på nerveceller, nærmere bestemt en skade på de hjernenerver som forsyner munnhulen. Andre forklaringer som er lansert, er psykologiske problem som angst og depresjon, mangel på enkelte kosttilskudd (som sink og B-vitamin), soppinfeksjon eller endringer i spytt eller spyttproduksjonen. Når det gjelder de psykologiske problemene, er det vanskelig å avgjøre om det er smerten som fremkaller disse problemene, eller om det er den psykologiske tilstanden som gir smerten i munnen.

BMS er mer utbredt hos kvinner og kommer gjerne i forbindelse med overgangsalderen. Dette gjør at en mistenker at hormonelle forandringer også virker inn på tilstanden.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Sår munn

Munnsårhet kan være smertefullt. Så vel munnhulen, gommene og svelget kan være berørt....

Tørr munn

Munntørrhet kan skyldes både medisiner og behandling. Strålebehandling mot munnhulen ...

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.