allergi blomst

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nesepolypper medfører vedvarende nesetetthet og skyldes ofte kronisk betennelse i nesens og bihulenes slimhinner eller allergiplager.

  • Sist revidert: 14.11.2011

Hva er nesepolypper?

Sinusitt + nesepolypper

Nesepolypper er utvekster eller utposninger av slimhinnen i nesen eller bihulene. Man antar at årsaken til at det utvikles slike polypper, er stadig betennelse i eller irritasjon av slimhinnen. Dette er grunnen til at denne tilstanden ses hyppig hos personer med kronisk betennelse i nese og bihuler og ved allergi i nesen. Man kan også utvikle nesepolypper etter vanlige infeksjoner med bakterier eller virus, men dette er mer sjelden. Nesepolypper er en godartet tilstand.

Tilstanden er som regel dobbeltsidig og forekommer hos voksne i alle aldersgrupper, ytterst sjelden hos barn. Forekomsten angis å være 2-4% i befolkningen. Men undersøkelser med nyere metoder gir inntrykk av høyere forekomst. Hos 19-36% forekommer samtidig kronisk nese- og bihulebetennelse. Forekomsten er høyere blant pasienter med astma, cystisk fibrose og salisylat-overfølsomhet.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.