Dette er en tilstand med kronisk betennelse i neseslimhinnen som ikke skyldes allergi. Irriterende stoffer kan forverre tilstanden. Ikke alle blir bra med medikamentell behandling.

  • Sist revidert: 02.11.2011

Hva er kronisk rhinitt?

Nese med conchae og bihuler

Rhinitt betyr betennelse i slimhinnen i nesen. Kronisk betyr i dette tilfellet at tilstanden har vedvart i mer enn ett år. Det er viktig å skille tilstanden fra allergisk rhinitt som er en del av symptombildet ved høysnue. Kronisk rhinitt er karakterisert ved plager fra nesen i form av ett eller flere av følgende vedvarende hovedsymptomer:

  • Nysing
  • Stadig renning fra nesen
  • Nesetetthet
  • Drypp av slim fra nesen bak i svelget

Neseslimhinnen produserer normalt slim som er nødvendig for å fukte og rense luften vi puster inn. Når denne slimhinnen blir betent vil den produsere mer slim, og hevelsen vil samtidig føre til at luftpassasjen gjennom nesen blir trangere. Dette vil oppleves som nesetetthet med unormale mengder blankt slim eller snørr.

Både allergiske og ikke-allergiske rhinitter synes å ramme 20-40% av befolkningen i industrialiserte land. Noe flere kvinner enn menn rammes av tilstanden.

Debattregler

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Nesen, helårsplager (vasomotorisk)

Hva er vasomotorisk rhinitt? Rhinitt betyr betennelse i slimhinnen i nesen....

Tørr nese, rhinitis sicca

Tørr nese og økt skorpedannelse i nesen betegnes på fagspråket rhinitis sicca....

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.