Glasslegemet (corpus vitreum) er den geléliknende, klare massen som befinner seg mellom øyets linse og netthinnen. Blødning her kan disponere for netthinneløsning.

  • Sist endret: 05.12.2013
  • Sist revidert: 05.12.2013

Hva er blødning i øyets glasslegeme?

No title
No title

Glasslegemet (corpus vitreum) er den geléliknende, klare massen som befinner seg mellom øyets linse og netthinnen. Denne massen utgjør 80% av øyets totale volum og bidrar til å gi øyet dets kuleform. Glasslegemet er festet til omliggende strukturer, blant annet netthinnen, med bindevevstråder. Strekk og drag i disse trådene kan forårsake blødning og netthinneløsning.

Blødning i øyets glasslegeme kan være en direkte følge av rifter i netthinnen eller nydannelse av små blodkar i netthinnen, eller den kan skyldes blødning fra eksisterende blodkar i dette området. Omfanget av en slik blødning kan variere i omfang fra beskjedent til betydelig og kan gi fra bagatellmessige synsforstyrrelser til svært nedsatt syn. Påvirkningen av synet avhenger av uklarhetenes omfang og tetthet.

Tilstanden er ikke helt uvanlig. Forekomsten av blødning i øyets glasslegeme avhenger av forekomsten av den underliggende sykdom. Blant voksne er øyeskade ved diabetes mellitus (proliferativ diabetisk retinopati) den hyppigste årsak til corpus vitreum blødning og utgjør ca. 20% av alle slike tilfeller i Sverige. Den hyppigste årsaken til corpus vitreum blødning blant unge mennesker er skade.

Debattregler

NHI.no - Norges største helsenettside. Basert på Nordens mest brukte oppslagsverk for leger og helsepersonell (Norsk Elektronisk Legehåndbok).

©2011 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.