UTGIVER AV

 

Jeg er helsepersonell

Muskelkrampe er en plutselig, stram og intens smerte.

  • Sist endret: 29.07.2013
  • Sist revidert: 29.07.2013

Smerten forekommer oftest på baksiden av leggen (gastroknemius) og låret (hamstrings), samt på forsiden av låret (kvadriceps). Men også kramper i foten og på forsiden av leggen er vanlig, kanskje særlig på natten etter en dag med større fysiske utskeielser. I prinsippet kan alle muskler bli utsatt for krampe.

Krampen kan variere i intensitet fra et lett stikk til uutholdelig smerte, og den kan vare fra noen få sekunder til flere minutter. Krampen kan komme og gå flere ganger før muskelen klarer å slappe av og smerten forsvinner.

Årsak

Muskelkrampe oppstår når en muskel ufrivillig og kraftig trekker seg sammen og muskelstramningen ikke opphører. Muskelen klarer ikke å slappe av. Sannsynligvis skyldes dette en unormal stimulering av muskelen, men den eksakte mekanismen kjenner vi ikke til.

Muskelkrampe oppstår oftere i sliten muskulatur. Dårlig form og trening/konkurranser med høy belastning øker derfor sannsynligheten for at muskelkrampe oppstår. Utilstrekkelig uttøyning kan også bidra.

Dehydrering (væsketap) kan bidra til krampe, særlig hvis væske og salttapet (natriumklorid) er stort, for eksempel ved trening i sterk varme. Natrium er involvert i oppståelsen av nervesignaler som får muskler til å trekke seg sammen. Underskudd på natrium og væske kan irritere musklene og få dem til å trekke seg sammen ukontrollert. En rekke ulike medisiner kan også disponere for muskelkramper, for eksempel vanndrivende middel og kolesterolsenkende medisiner (statiner).