Svangerskapsuke 15

2. trimester

alternative text

Fosteret er nå 13 uker gammelt (15 - 2 = 13). Det måler vel 10 cm og vekten nærmer seg 100 gram. Fosteret likner mer og mer på en baby. Benene er nå blitt lengre enn armene og alle ledd og lemmer kan beveges.

Stadig flere systemer kommer i funksjon

Fosterets hud er fortsatt svært tynn og en kan lett se blodårene gjennom huden. Lanugohår finnes nå over hele kroppen. Skjelettet er begynt å forbenes. Organene har stort sett funnet sin plass. Ørene som tidligere var på halsen, har nå flyttet seg til sidene på hodet. Og de kan begynne å oppfatte lyd. Øynene som før var på sidene av hodet, er nå foran i ansiktet og de kan oppfatte lys.

Nervesystemet har nå begynt å fungere. Fosterets første muskelbevegelser var ikke viljestyrte. Disse bevegelsene starter nå, og fosteret trener musklene daglig. Etter hvert kan fosteret både bøye og bevege fingre, hender, ankler, bein og tær. Men fortsatt vil ikke du som mamma nødvendigvis kjenne noe til bevegelsene.

Fosteret øver seg på å puste, suge og svelge. Ferdigheter som må være utviklet innen barnet kommer ut av mammas mage. Fosteret kan suge på tommen. I livmoren klarer den lille nå å holde hodet oppreist, og det har dessuten flere ulike ansiktsuttrykk – for eksempel å åpne munnen eller å presse leppene sammen.

Vil du vite mer?