Svangerskapsuke 16

2. trimester

alternative text

Fosterets fortsetter å vokse raskt, også denne uken. Nå har det nådd en full lengde på ca. 16 cm, mens lengden fra isse til sete er ca. 11,5 cm. Fosteret veier ca. 140 gram.

Utvikling av ansiktsmuskler gjør babyen i stand til å lage ansiktsbevegelser. Øynene kan beveges, men de er fortsatt skjult av øyelokkene.

Babyen er tynn og mager. Det er ikke noe babyfett enda.

Organutviklingen

Organutviklingen er nå mer eller mindre fullført. Etter 4. måned vil organene til fosteret være omtrent slik de er ved fødselen. På celleplan er imidlertid ikke utviklingen ferdig og krever de kommende 5 månedene til å bli fullført. Endog ved fødselen er det visse strukturer, særlig i nervesystemet, nyrene og leveren som ikke er fullt utviklet.

De små bena i ørebenskjeden er nå på plass og vil bidra til at babyen snart kan høre tarmlydene og stemmen din.

Brunt fett for å holde varmen

Beina tar igjen armene i utvikling og blir lengre. Fosterets bevegelser blir stadig mer koordinerte - øvelse gjør mester! Det svelger fostervann og tisser det ut igjen. Kroppen din har så smått begynt å overføre antistoffer til fosteret for å beskytte det mot infeksjoner.

Utviklingen av brunt fett starter nær halsgropen, brystbeinet og urinrøret. Dette skal hjelpe babyen din å holde varmen etter fødselen. Nyfødte klarer ikke å skjelve for å få opp kroppstemperaturen. Forbrenning av brunt fett gjør det lettere å holde på kroppstemperaturen. Flere varmeisolerende lag med fett vil legge seg på kroppen i siste trimester.

Vil du vite mer?