Svangerskapsuke 21

2. trimester

alternative text

Har fosteret ubehag av livmorens kynnere?

Kynnere er mindre, uregelmessige sammentrekninger i livmoren som opptrer i siste halvdel av graviditeten. Det er livmorens måte å trene seg opp til fødselen på. I motsetning til kynnere er rier kraftige, regelmessige og tiltakende sammentrekninger i livmoren.

Fosteret kan kjenne kynnerne dine, men det har ikke noe ubehag av dem. Smaksløker dannes nå, og hjernen er så utviklet at fosteret nå kan føle berøring. Ultralydstudier viser at fosteret gjør flere bevegelser av armer, hode og munn når moren berører eller stryker hånden over magen. Kanskje bruker fosteret denne evnen til å kjenne litt på sin egen kropp? Fostervannet gjør at det kan snu seg i alle retninger det bestemmer seg for. Du vil sannsynligvis merke når den lille snurrer, sparker, bokser, snur seg eller slår kollbøtter! Andre bevegelser er ikke så lett å kjenne, som f.eks. når fosteret suger på tommelen eller stryker seg over kinnet.

Med all den aktiviteten kan en lure på om fosteret noen gang sover, men det gjør det. Fosteret sover like mye som et nyfødt barn.

I tarmkanalen samles det mer bek, en avføring som ikke skal tømmes før etter fødselen. Hos guttefostre begynner testiklene å synke ned fra inne i magen. Er fosteret en jente, starter utviklingen av skjeden nå. Bena har endelig nådd sine proporsjoner. Det avleires stadig mere fett, blant annet i huden, for å bidra til å holde på varmen.

Smaksløkene utvikler seg

Uansett hva du spiser for tiden, så er det godt mulig at fosteret er i stand til å smake det fordi det svelger fostervann. Og fostervannet varierer fra dag til dag avhengig av hva du har spist. Forskere har funnet at babyer som var eksponert for bestemte smaker i livmoren via fostervannet, synes å være ivrigere på å spise mat med samme smak etter fødselen.

Vil du vite mer?