Svangerskapsuke 23

2. trimester

alternative text

Fosteret er cirka 30 cm langt og veier 600 gram. Kroppen begynner å bli mer velproposjonert. Over de neste fire ukene vil kroppsvekten doble seg.

Hørselen blir stadig bedre

Bruskskjelettet fortsetter sin omdanning til bein. Fosteret har ikke underhudsfett ennå, så beinmassen, organene og blodårene er synlige under huden. Ekstremt for tidlig fødte barn har av den grunn en mer rødlig hud. Hørselen er betraktelig bedre fordi de ørsmå knoklene (hammeren, ambolten, stigbøylen) i mellomøret er kompakte. Fosteret kan skille mellom ulike lyder på utsiden av livmoren og inni i kroppen din - det reagerer ulikt på dem.

Blodkarene i lungene utvikler seg, og fosterets lunger begynner å produsere ett stoff som heter surfaktant. Dette hindrer lungene i å kollapse og klistre seg sammen når et for tidlig født barn puster ut. Surfaktant er nødvendig for at vi skal puste normalt. Dersom fødselen starter for tidlig, eller noe skulle skje med deg, vil helsetjenesten nå gjøre alt de kan for å redde barnet ditt. Umodne lunger og mangel på surfaktant vanskeliggjør behandling av ekstremt fortidligfødte barn.

Hva er for tidlig fødsel?

En fødsel er for tidlig når den finner sted etter 22 fullgåtte svangerskapsuker (154 dager) og før 37 fullgåtte uker (259 dager). Nedre grense for når et nyfødt barn er levedyktig, angis å være ca 24 uker eller 500 g vekt. Mer enn 50 prosent av barn med fødselsvekt mellom 750 og 1000 g (tilsvarende 25-27 uker), vil overleve. Muligheten for overlevelse blir bedre jo lengre svangerskapet varer.

Vil du vite mer?