Fosteret er nå cirka 35 cm og veier snart 1 kg.
I denne uken starter fosteret å åpne øynene. Det er selvfølgelig lite å se inne i livmoren, men dersom du retter et skarpt lys mot magen, er det sannsynlig at du får en respons fra fosteret. Fortsatt er det slik at regnbuehinnen, iris, som er den fargede delen av øyet, ikke har særlig pigment. Men det vil komme i løpet av de neste ukene. Det er altså ikke mulig å si hvilken farge babyen har på øynene sine. Ja, selv det nyfødte barnet behøver ikke å ha sin endelige øyefarge. Det er først klart ved 1 års alderen.
Utseende er på plass, men mye modning gjenstår
Fosterets utseende er omtrent sånn som det vil være ved fødselen, bortsett fra at det er mindre og tynnere. Hjernen har vokst kraftig i de siste ukene og har nå flere groper og vindinger. Det gir økt hjerneoverflate og flere hjerneceller. Men man anser ikke hjernen som fullvokst i størrelse før barnet er 5 til 7 år. Forbindelser mellom nerveceller etableres og fjernes etter behov i barndomsårene. Isolering av hjernens nervefibre med fettstoffet myelin er ikke ferdig før i midten av tjueårene. Lungene, leveren og immunsystemet trenger fortsatt tid til å modnes.
Fosterets hørsel er nå bedre utviklet og mer følsomt enn før. Det kan nå høre stemmen din og andre familiemedlemmers stemmer.
Hvis det er en gutt, vil testiklene snart starte vandringen ned mot pungen - en tur som tar to til tre måneder.
Nervesystemet
De fleste refleksene hos fosteret som involverer ryggmargen og hjernestammen, er på plass i 3.-4. måned. Funksjoner i nervesystemet som involverer hjernebarken, er imidlertid dårlig utviklet selv ved fødselen. Myelinisering - å beskytte nervetrådene med en omliggende fetthylse - av mange av hovedbanene i hjernen er som nevnt ikke fullført før i godt voksen alder.
Vil du vite mer?
Søvnproblemer
Mange gravide sliter med søvnen. Det kan skyldes en rekke forhold som leggkramper, halsbrann, hyppig vannlating, en stor mage som gjør det vanskelig å finne en god sovestilling og en baby som romsterer i magen.
Det kan hjelpe på å være fysisk aktiv, komme deg ut i frisk luft og begrense væskeinntaket de siste timene før du legger deg.
Fødselsforberedende kurs
Mange førstegangsfødende velger å gå på fødselsforberedende kurs. Der får du blant annet høre mer om fødselen, hva du kan forvente når du kommer til sykehuset, hvilke typer smertestillende midler du eventuelt kan velge, og ofte får du også se en video av en fødsel. Mange velger også å delta på en omvisning på fødeavdelingen.
Svangerskapsforgiftning
Er en alvorlig tilstand karakterisert ved høyt blodtrykk og som oftest viser seg etter 37 ukers graviditet, men tilstanden kan forekomme tidligere, så det er viktig at du kjenner til symptomene og tegnene: Hevelse i ansiktet og rundt øynene, hevelse i hendene og betydelig og hurtig oppstått hevelse i bena - eller rask vektøkning. Mer uvanlige symptomer kan være kraftig eller vedvarende hodepine, synsforstyrrelser, intens smerte og ømhet i øvre del av magen, eller brekninger. Merker du noe av dette, må du kontakte legen snarest.
Ryggsmerter
Ryggsmerter er ikke uvanlig på dette tidspunktet i graviditeten. Det skyldes dels den voksende livmoren - som gjør at tyngdepunktet ditt endrer seg, strekker ut og svekker magemusklene. Noen ganger kan det føre til trykk mot nerver. En annen grunn er hormonelle endringer som løsner ledd og leddbånd. Samt den ekstra vekten du bærer på som innebærer mer arbeid for musklene dine og øker belastningen på leddene - noe som gjør at du kan føle deg verre mot slutten av dagen. Å gå, stå eller sitte for lenge, samt bøying og løfting, kan øke belastningen på ryggen.
Et varm bad kan lindre. Unngå aktiviteter som krever bøying og vridning på samme tid, ta hyppige pauser og sov på siden med et av knærne bøyd og med en pute mellom bena, eventuelt en annen pute til å støtte under magen.
Vil du vite mer?