Svangerskapsuke 27

3. trimester

alternative text

Dette er siste uke i andre trimester. I de tre neste månedene kommer fosteret i økende grad til å være i stand til å klare seg utenfor livmoren - om fødselen skulle komme for tidlig. Fosteret måler nå over 35 cm fra topp til tå og veier ca. 1,1 kg. Det sover og er våkent med jevne mellomrom, det åpner og lukker øynene og kanskje suger det på fingrene.

Du kan merke at barnet av og til får hikke, noe som er vanlig og helt normalt.

Øyenfarge

Øynene er følsomme for lys. Noen barn blir født med blå øyne, mens andre blir født med brune. Dette kommer an på etnisk opprinnelse. Fargen kan forandres de første seks månedene etter fødselen. Øyevippene er nå fullt utviklede og på plass på barnets øyelokk.

Lunger

Lungene modnes fram mot fødselen. Skulle en for tidlig fødsel gjøre det nødvendig, er lungene allerede nå i stand til å puste luft. Lungene har en rikelig blodforsyning, og de har utviklet lungeblærer (alveoler). Men ved en for tidlig fødsel vil lungene ha behov for hjelp. Proteinet surfaktant som fosteret lager selv, er nødvendig for at lungene skal folde seg ut og gassutvekslingen kunne fungere normalt. Produksjonen av surfaktant er lav på dette tidspunkt, og et foster som blir født for tidlig, trenger derfor at det settes i verk tiltak som raskt øker mengden surfaktant. Ved en truende for tidlig fødsel gis det derfor steroider til mor for at modningen av barnets lunger skal skje raskere, det vil si at mengden surfaktant blir tilfredsstillende. De yngste av de for tidlig fødte barna vil også ha behov for pustehjelp den første tiden (respirator).

Fosterets plassering

Kanskje har jordmoren eller legen begynt å kjenne på hvordan fosteret ligger i magen din? Om det ikke ligger med hodet ned enda, så har det god tid til å forandre posisjon flere ganger. Fosterets hår fortsetter å gro, hjernen utvikler seg videre og det legger på seg mer fett. Det blir rundere og tykkere fordi fettlagene under huden er utviklet. Fettet under huden gjør fosteret også mindre rynkete og gjennomsiktig. Fosteret reagerer på stemmen din. Når det hører akkurat din stemme, begynner hjertet å slå fortere. Det kan også kjenne igjen farens stemme. Smaksløkene på tungen er utviklet.

Vil du vite mer?