Svangerskapsuke 31

3. trimester

alternative text

Fosteret veier nå cirka 1,5 kg og måler cirka 41 cm. På dette stadiet sover babyen mer enn tidligere. Hjernen utvikler seg nå raskt. Forbindelser mellom milliarder av nerveceller dannes nå raskere enn før.

Fosterets forbrenning (metabolisme)

Fosteret bruker i all hovedsak glukose (blodsukker) til energi, og det har en stor evne til å lagre fett og protein. Det meste av fettet lages fra glukose heller enn å bli tatt opp direkte fra mors blod.

Det er beregnet at i løpet av fosterutviklingen tar fosteret opp og bygger inn i sine strukturer 22,5 gram kalsium og 13,5 gram fosfat. Omtrent halvparten av dette tas opp de siste 4 ukene av svangerskapet, noe som faller sammen med en periode der det skjer en rask forkalkning av fosterets ben og rask vektøkning av fosteret.

I de tidlige fasene av fosterutviklingen er det lite kalk i benvevet som i hovedsak består av brusk. Røntgen viser at det skjer ingen forbening (ossifikasjon) før etter fjerde måned av svangerskapet.

Mengden kalk og fosfat som fosteret trenger, utgjør bare 2 prosent av de mengdene som finnes av disse substansene i mors ben. Derfor er dette en liten belastning for mor. Derimot medfører amming et klart større "inngrep" i mors kalkreserver.

Fosterstilling

Fosteret er snart ferdig formet med de riktige proporsjonene, og kanskje har det fått masse hår på hodet. Smaksløkene har utviklet en forkjærlighet for søtt. De fire andre sansene kan også oppfattes og gjenkjennes. Hos guttefostre senkes testiklene gradvis ned i pungen. I lungevevet dannes det flere og flere alveoler. Fosteret fortsetter å gjøre sine puste- og svelgeøvelser for å forberede seg på livet utenfor livmoren. Lungene er det siste organet som ferdigutvikles.

Barnet har nå inntatt fosterstilling. Bena er trukket opp mot brystet fordi det ikke er plass til å strekke dem i livmoren. Men det er enda mulig for fosteret å endre fosterstillingen.

Avvikende fosterleie

Ved seteleie ligger fosterets bekken lengst ned mot livmoråpningen, slik at bekkenet eller setet er den førende delen. Ved tverrleie ligger fosteret med sin lengdeakse vinkelrett på morens lengdeakse, altså på tvers av det som er normalt. Skråleie er en variant av tverrleie. Her kan du lese mer om fosterleie.

Vil du vite mer?