Svangerskapsuke 32

3. trimester

alternative text

Barnet måler 41-43 cm og veier 1,6-1,8 kg.

Tarmen jobber

I tarmen tas det opp mineraler som kalsium og jern til dannelsen av henholdsvis skjelett og røde blodceller. Samtidig fylles tarmen opp med mer barnebek (mekonium) - barnets første avføring. Mekonium tømmes jevnlig ut i fostervæsken og utgjør barnets første avføring som kommer ut noen timer etter fødselen.

Bruk og lagring av vitaminer

Fosteret behøver vitaminer like mye som voksne mennesker og i noen tilfeller mye mer. Generelt fungerer vitaminene på samme måte hos fosteret som hos voksne.

B-vitaminer, særlig vitamin B12 og folinsyre, er nødvendige for dannelsen av røde blodceller og nervevev, samt for fosterets generelle vekst. C-vitaminer trengs for å lage substansen mellom cellene, intercellulær substans, særlig i beinvev og mellom fibrene i bindevevet. D-vitamin behøves for normal benvekst hos fosteret, men mor trenger det også for å kunne ta opp kalsium fra maten. Ved overskudd på vitamin D vil fosteret lagre det i sin lever og kunne bruke det i flere måneder etter fødselen. Vitamin E er viktig i den tidlige utviklingen av embryo. Vitamin K brukes av fosterets lever til å danne koagulasjonsfaktorer, faktorer som er nødvendige for at blodet skal kunne levre seg når det behøves. Det meste av vitamin K dannes av bakterier i mors tykktarm, og siden det ikke er bakterier i fosterets tarm, er fosteret avhengig av å motta vitamin K fra mor - også for lagring i leveren slik at det har tilgang på vitamin K de første dagene/ukene etter fødselen inntil fosteret selv tar opp vitamin K fra egen tarm.

Læringsprosessene er allerede i gang

Barnet øver seg på å åpne og lukke øynene, men det sover mesteparten av tiden. Hjernen vokser så raskt at den presser hodeskallen utover. Forskning viser at fosteret har hjerneaktivitet også mens det sover. Kanskje drømmer barnet ditt om stemmen din?

Vil du vite mer?