Barnet måler 41-43 cm og veier 1,6-1,8 kg.
Tarmen jobber
I tarmen tas det opp mineraler som kalsium og jern til dannelsen av henholdsvis skjelett og røde blodceller. Samtidig fylles tarmen opp med mer barnebek (mekonium) - barnets første avføring. Mekonium tømmes jevnlig ut i fostervæsken og utgjør barnets første avføring som kommer ut noen timer etter fødselen.
Bruk og lagring av vitaminer
Fosteret behøver vitaminer like mye som voksne mennesker og i noen tilfeller mye mer. Generelt fungerer vitaminene på samme måte hos fosteret som hos voksne.
B-vitaminer, særlig vitamin B12 og folinsyre, er nødvendige for dannelsen av røde blodceller og nervevev, samt for fosterets generelle vekst. C-vitaminer trengs for å lage substansen mellom cellene, intercellulær substans, særlig i beinvev og mellom fibrene i bindevevet. D-vitamin behøves for normal benvekst hos fosteret, men mor trenger det også for å kunne ta opp kalsium fra maten. Ved overskudd på vitamin D vil fosteret lagre det i sin lever og kunne bruke det i flere måneder etter fødselen. Vitamin E er viktig i den tidlige utviklingen av embryo. Vitamin K brukes av fosterets lever til å danne koagulasjonsfaktorer, faktorer som er nødvendige for at blodet skal kunne levre seg når det behøves. Det meste av vitamin K dannes av bakterier i mors tykktarm, og siden det ikke er bakterier i fosterets tarm, er fosteret avhengig av å motta vitamin K fra mor - også for lagring i leveren slik at det har tilgang på vitamin K de første dagene/ukene etter fødselen inntil fosteret selv tar opp vitamin K fra egen tarm.
Læringsprosessene er allerede i gang
Barnet øver seg på å åpne og lukke øynene, men det sover mesteparten av tiden. Hjernen vokser så raskt at den presser hodeskallen utover. Forskning viser at fosteret har hjerneaktivitet også mens det sover. Kanskje drømmer barnet ditt om stemmen din?
Vil du vite mer?
Blodvolumet ditt har økt med 40 til 50 prosent siden du ble gravid.
Du opplever kanskje økende kortpusthet. Forklaringen er at livmoren nå presser på mellomgulvsmuskelen slik at lungene ikke klarer å puste inn så mye som før. Det kan hjelpe å ligge med overkroppen litt høyere i senga samt å spise mindre, men hyppigere måltid.
Ryggplager er heller ikke uvanlig på dette tidspunktet i svangerskapet. Forklaringen er den voksende livmoren og hormonendringene. Tyngdepunktet ligger lengre fremme enn før, det strekker på magemusklene, endrer kroppsholdningen og øker belastningen på ryggen. I tillegg gjør hormonendringene at leddene og leddbåndene blir løsere, gjør deg mindre stabil og kan forårsake smerter når du går, står, sitter for lenge, snur deg i senga, bøyer deg eller løfter ting.
Les vår artikkel om bekkenleddssmerter her.
Amming?
Kjenner du igjen de ulike kroppsdelene som buler ut av magen din? Om du ikke allerede er i gang med det, så bør du begynne å lese og spørre så mye du orker om fødsel, barseltid og stell av den nyfødte babyen. Er du fortsatt usikker på om du skal amme eller gi morsmelkerstatning? Det finnes ingen fullverdig erstatning for morsmelk. Kan man velge, er valget som regel enkelt. Dessverre er det mange som møter problemer med ammingen som gjør at morsmelkerstatning likevel blir beste alternativ. Les vår artikkel om amming her.
Foreldrepenger
Du kan få foreldrepenger dersom du har vært yrkesaktiv og har hatt pensjonsgivende inntekt i minst seks av de siste ti månedene før stønadsperioden tar til.
Du kan velge å ta ut foreldrepengene sammenhengende eller kombinere de med arbeid eller ferie. Når begge foreldrene har rett til foreldrepenger, består foreldrepengeperioden av mødrekvoten, fedrekvoten og en fellesperiode som dere kan dele. Totalt utgjør stønadsperioden for foreldrepenger 49 uker med 100 prosent dekningsgrad, eller 59 uker med 80 prosent dekningsgrad. Minst tre av ukene i denne perioden må tas av mor rett før termindato. Fedrekvoten kan tidligst tas ut 6 uker etter fødselen.
Mødrekvoten og fedrekvoten utgjør 15 uker hver ved 100 prosent foreldrepenger. I tillegg kommer en fellesperiode på 16 uker som dere kan dele.
Les mer om foreldrepenger hos nav.no
Vil du vite mer?