Svangerskapsuke 33

3. trimester

alternative text

Fosterets lengde er omtrent 43 cm og vekten er cirka 1,9 kg. Veksten fortsetter i et høyt tempo. Skjelettet hardner til. Bena i skallen er ikke vokst sammen enda, og de vil ikke være det ved fødselen heller. Derfor er skallen nokså plastisk, formbar, noe som er avgjørende for at hodet skal kunne passere gjennom fødselskanalen. Disse bena vokser faktisk ikke helt sammen før i tenårene slik at skallen kan tilpasses den voksende hjernen i spedbarns- og småbarnsalderen.

Fosteret oppfører seg mer og mer som en baby. Øynene er lukket under søvn og åpne når det er våkent. Og ettersom livmorveggen blir tynnere, kommer mer lys inn til babyen og bidrar til at babyen kan skjelne mellom dag og natt.

En annen milepæl er nådd. Babyen har nå sitt eget immunsystem. Antistoffer overføres fra mor til babyen mens babyen fortsetter å utvikle sitt eget immunsystem - noe som er viktig når babyen kommer til verden.

Mengden fostervann er på sitt høyeste

Huden til babyen er blitt mer rosa enn rød fordi mer underhudsfett har samlet seg. Fosteret skiller lys fra mørke og trekker til seg foten dersom du kiler den. Hjertet slår med 120-160 slag per minutt. Fostersekken inneholder maksimalt med fostervann. Dersom alt er som det skal, utgjør mengden fostervann omtrent 1 liter nå.

Lagring av jern hos fosteret

Jern lagres i fosteret raskere enn kalsium og fosfat. Det meste av jernet finner vi i hemoglobin, det proteinet inne i de røde blodcellene som transporterer oksygen ut til cellene i kroppen. Hemoglobin starter å dannes så tidlig som i tredje uke etter befruktningen.

Små mengder jern finnes i slimhinnen til livmoren endog før implantasjonen av det befruktede egget. Dette jernet tas opp av embryo og brukes i produksjonen av de aller første røde blodcellene. Omtrent 1/3 av alt jern som finnes i et fullt utviklet nyfødt barn, er lagret i fosterets lever. Dette jernet brukes gjennom flere måneder etter fødselen til å danne nytt hemoglobin.

Vil du vite mer?