Svangerskapsuke 34

3. trimester

alternative text

I begynnelsen av uken er fosteret 32 uker gammelt, det veier omtrent 2,3 kg og måler 43-46 cm i lengde. Det legger på seg 250 gram i uken, og immunforsvaret forbereder seg på livet utenfor livmoren. Antistoffer har passert fra mor til barnet via morkaken under svangeskapet, men nå har barnet begynt å produsere egne antistoffer i tillegg.

I løpet av uken kommer fingerneglene til å nå ut helt ut til fingertuppene. Fingerneglene blir så lange og skarpe at barnet kan klore seg selv. Barnets øyne åpnes når det er våkent og lukkes når det sover. Øynene er vanligvis blå hos alle barn av nord-europeisk opprinnelse på dette stadiet. Øyefargen utvikles først når sterkere lys treffer øynene.

Hvis babyen er en gutt, så vil guttens testikler denne uken vandre ned fra bukhulen til pungen. Riktignok, hos 3-4 prosent av alle guttebarn vil ikke testiklene ha kommet ned ved fødselen, men for de fleste av disse guttebarna vil testiklene være på plass før 1 års alder.

Festet hode?

Hos mange førstegangsfødende skrur fosteret hodet ned i bekkenet nå, man sier at hodet fester seg. Fosterets hode skal normalt feste seg i bekkeninngangen to eller flere uker før fødselen hos førstegangsgravide. Hos flergangsgravide fester hodet seg ofte ikke før tidlig under selve fødselen.

Hva skjer når det nyfødte barnet starter å puste?

Etter fødselen kuttes forbindelsen til morkaken via navlesnoren. All oksygentilførsel fra mor opphører, nå må det nyfødte barnet skaffe seg oksygen på normalt vis via luftveiene og lungene. Vanligvis skjer dette i løpet av sekunder etter at barnet har kommet ut, og det har normalt åndedrettsmønster etter mindre enn 1 minutt. Forklaringen på at barnet så raskt starter å puste, er delvis at det foreligger en viss oksygenmangel hos barnet når fødselen er over, og delvis at møtet med "kulden" utenfor livmoren utløser en pusterefleks.

Oksygenmangel (hypoksi) oppstår ikke helt sjelden under fødselen. Det kan være flere forklaringer. De viktigste er sammenklemming av navlesnoren, for tidlig løsning av morkaken fra livmorveggen, ekstreme sammentrekninger i livmoren som klemmer av blodforsyningen til morkaken og for sterk bedøvelse av mor under fødselen.

Les mer om barnets første åndedrag.

Vil du vite mer?