Svangerskapsuke 38

3. trimester

alternative text

Magen er tung, og barnet har det trangt

Barnet ditt bruker nå absolutt all plass i livmoren. Bevegelsene blir derfor begrensede. Håndgrepet er fastere, og barnet forsøker automatisk å vende seg mot lyskilder. Mesteparten av det talglignende stoffet (vernix caseosa) som har dekket babyens hud, er borte. I tarmene samles mer av det grønnsvarte avfallsstoffet som kalles bek (mekonium). Beken tømmes som regel kort tid etter fødselen, men noen ganger også før. Da blir fostervannet farget av avføringen. Fostervannet fornyes hver tredje time. Farget fostervann er som regel et tegn på at barnet har strevd og stresset mye under fødselen.

Barnet har flere ben enn deg!

Selv om størsteparten av skjelettet er herdet og sterkere, er noen deler fremdeles myke. Ved fødselen har babyen 300 ben i kroppen, men noen av dem vokser sammen, slik at det får 206 ben som voksen. Hodeskallen består av adskilte benplater som presses sammen under fødselen. Det letter passasjen gjennom den trange fødselskanalen. Barnets hode har samme omkrets som magen nå. Benplatene vokser sammen i løpet av det første leveåret.

Blodet

Antall røde blodceller vil hos det nyfødte barnet være ca. 4 millioner per mm3. Hvis navlesnoren får tømme seg for blod etter fødselen, vil antallet røde blodceller stige med ytterligere 0,5-0,75 millioner i løpet av de første timene etter fødselen. Etter dette vil det nyfødte barnet produsere få nye røde blodceller de første ukene, sannsynligvis på grunn av rikere tilgang på oksygen via lungene enn via morkaken i fostertilværelsen. Gjennomsnittlig antall røde blodceller vil falle til under 4 millioner omkring uke 6 til 8. Fra da av vil økende fysisk aktivitet hos barnet stimulere til økt produksjon av røde blodceller, og antallet vil være normalisert i løpet av ytterligere 2-3 måneder.

Umiddelbart etter fødselen er antallet hvite blodceller hos babyen ca. 45.000 per mm3, hvilket er omtrent fem ganger så høyt som hos en normal voksen.

Øyefargen

Det er ikke mulig å si med sikkerhet like etter fødselen hvilken øyenfarge barnet kommer til å få. Hvis barnet har brune øyne, er det sannsynlig at de forblir brune. Hvis øynene er grå eller mørkeblå, kan de forbli grå eller blå, eller de kan bli grønne, hasselfarget eller brune når barnet har nådd 9 måneders alder. Grunnen er at barnets regnbuehinne (iris), den fargede delen av øyet, kan få mer pigment i månedene etter at barnet er født, mens regnbuehinnen vanligvis ikke blir lysere eller blåere med tiden.

Vil du vite mer?