Svangerskapsuke 5

1. trimester

alternative text

Embryoet er fortsatt knøttlite og ligner på et rumpetroll, men det utvikler seg raskt. Hjerte, hjerne, ryggmarg, muskler og bein begynner å dannes. Morkaken, placenta, utvikler seg også.

Embryo består av tre lag - ektodermen, mesodermen og endodermen - som senere vil danne alle organer og vev.

I perioden fra egget har festet seg i livmorslimhinnen til utgangen av åttende svangerskapsuke kalles fosteranlegget et embryo. Fra dette tidspunktet frem til fødselen kalles det nye individet foster.

Det primitive hjertet slår sine første slag!

Sentralnervesystemet utvikler seg fra ektodermen. Det er opphavet til fosterets hjerne, ryggmarg, nerver og ryggsøylen. Dette laget vil senere danne også hud, hår, negler, brystkjertler, svettekjertler og tannemaljen.

Utviklingen av sentralnervesystemet begynner som to folder langs hver sin side av ryggen på embryoet. På dag 28 lukker foldene seg sammen til et nevralrør. B-vitaminet folat forebygger feil som kan oppstå under denne lukkeprosessen. Manglende lukking av nevralrøret kan føre til ryggmargsbrokk og dårlig utvikling av hjernen. Utposninger i nevralrøret markerer den blivende hjernens tre avsnitt (forhjerne, midthjerne og bakhjerne) og ryggmargen.

Embryoets hjerte dannes av to hjerterør fra mesodermen som slår seg sammen til ett primitivt hjerte. Allerede 22 dager etter befruktning (fem uker og én dag etter første dag i siste menstruasjon), begynner hjertet å dele seg opp i kammer og starter å slå sine egne slag og pumpe blod. Sirkulasjonen er etablert, og hjertet er i stand til å pumpe væske rundt i kroppsanlegget. Det pulserende hjertet er vanligvis ikke synlig på ultralyd før i 6.-7. uke. Mesodermen vil også danne det kommmende fosterets muskler, brusk, bein og underhud.

Det tredje laget, endodermen, vil utvikle seg til lunger, tarmer, urinveiene, skjoldkjertelen, leveren og bukspyttkjertelen.

Mot slutten av uken er embryoet 4-6 millimeter langt.

En liten stilk forbinder embryoet med morkaken. Stilken utvikler seg til navlestrengen i løpet av denne uken. Navlestrengen består av tre blodårer som sørger for transport av næring og oksygen fra mor til embryoet, og avfallsstoffer fra embryoet til mor.

De røde blodcellene

De røde blodcellene har en viktig funksjon ved at de inneholder proteinet hemoglobin (Hb) som transporterer oksygen ut til alle celler i kroppen. Dannelsen av de første røde blodcellene starter i plommesekken og morkaken omkring den tredje uken etter befruktningen. En uke senere starter embryo selv å produsere røde blodceller. Omkring uke 8 (fosterets alder er da 6 uker) begynner leveren å produsere røde blodceller, og i tredje måned vil milten og annet lymfevev i kroppen starte å danne blodceller. Fra da av vil benmargen gradvis bli hovedprodusenten av så vel røde som hvite blodceller, unntatt lymfocytter (en type hvite blodceller) og plasmaceller som vil fortsette å produseres i lymfevevet.

Vil du vite mer?