Embryoet er seks uker gammelt og i slutten av denne uken er anlegget for de fleste organsystemene dannet. Armer og ben har vokst mer ut, og skjelettet har begynt å forbene seg. Embryoet er nå ca. 13-17 millimeter langt fra hode til rumpe (CRL, crown-rump length). Ørsmå fingre og tær dukker opp denne uken, og fordøyelsessystemet fortsetter sin utvikling.
Organutviklingen skjer raskt
Foldningen av embryoet som startet for to uker siden, resulterer i en kroppshule og forskjellige rør som utvikles til de ulike organene. Hjernen vokser raskt, og den er delt opp i fem tydelige segment med hver sin funksjon. Den fremste delen vil f.eks. få ansvaret for tanker, følelser og personlighet, mens den bakre koordinerer muskelbevegelser, temperatur og balanse. Nervecellene forgrener seg og forbinder seg med hverandre og danner primitive nervebaner. Den sterkt krummede kroppen har begynt å rette seg ut. Armer og hender utvikles raskt, albuene og håndflatene begynner å vises. Føttene vokser også, mot slutten av uken blir fotbladene synlige. Øyelokkene dekker nå nesten over øynene.
Tarmen vokser mye i lengde. Den slynger seg sammen til store sløyfer som skyves ut i en utposning på navlestrengen. Det er ikke plass i buken, men om noen uker trekkes tarmsløyfene inn i igjen. Fra tarmrøret dannes også lunger, lever, bukspyttkjertel og magesekk. Leveren tar etter hvert over hovedproduksjonen av blodlegemer. Plommesekken som har stått for denne oppgaven, trengs ikke lenger og skrumper inn til den blir en del av navlestrengen.
Kjønnsorganene er ikke utviklet nok enda til at det kan avgjøres om det blir en gutt eller jente.
Embryo er nå på størrelse med en bønne, og det beveger seg - men uten at du kan føle det.
Vil du vite mer?
Babyens hender og føtter har nå fingre og tær. Øyelokkene dekker øynene. Pustekanaler strekker seg fra halsen til og forgrener seg ut i lungene som er under utvikling. Halen er nå så godt som borte. I hjernen fortsetter nervecellene å forgrene seg og forbinde seg med hverandre.
Kjønnsorganene er ikke synlige enda.
Hormonproduksjonen i svangerskapet, hCG
Under svangerskapet produserer morkaken store mengder hormoner:
- humant chorionisk gonadotropin (hCG)
- østrogener
- progesteron
- humant chorionisk somatomammotropin
Den tidlige produksjonen av hCG sørger for at slimhinnen i livmoren ikke avstøtes som ved en menstruasjon. Om det hadde skjedd, ville graviditeten være over. Utskillelsen av dette hormonet lar seg først måle 8 til 9 dager etter eggløsningen (og som brukes til å konstatere at du er gravid), like etter at blastocysten er implantert i livmorslimhinnen. Mengden utskillelse av dette hormonet øker så raskt og når sitt maksimum omkring 10 til 12 ukers graviditet og går ned til et lavere nivå omkring 16 til 20 uker. Den utskilte hormonmengden av hCG forblir på dette nivået ut svangerskapet.
hCGs viktigste funksjon er å forhindre at corpus luteum tilbakedannes, slik det normalt skjer mot slutten av hver menstruasjonssyklus. Corpus luteum er en celleansamling som dannes midlertidig i eggstokken på det stedet eggløsningen skjedde. Corpus luteum produserer kjønnshormonene progesteron og østrogen. I svangerskapet sørger hCG-hormonet for at corpus luteum forblir aktivt og produserer økende mengder kjønnshormoner utover i svangerskapet. Disse kjønnshormonene forhindrer menstruasjon og får livmorslimhinnen til å fortsette å gro og samle store mengder næring som embryo trenger.
Dersom corpus luteum av en eller annen grunn skulle slutte å fungere i perioden 7.-12. uke, vil det inntre en spontanabort. Etter den tid produserer morkaken tilstrekkelige mengder østrogen og progesteron til å opprettholde svangerskapet resten av tiden. Corpus luteum tilbakedannes langsomt mellom den 13. og 17. uke av svangerskapet.
Tett i nesen?
Kanskje du er tett i nesen? Selv om det ikke er noe stort problem, så er du ikke alene om det. Hver tredje gravide er plaget med tett nese. I tillegg er det ganske vanlig å blø neseblod. Det er kjønnshormonet østrogen som får slimhinnene i nesen til å hovne opp og som kan gjøre det vanskelig å puste normalt gjennom nesen. Et godt råd som kan hjelpe litt om natten, er å ha det svalt på soverommet.
Svangerskapskontrollene
Svangerskapet er ingen sykdom. Når mor er helt frisk og ikke utsettes for noen farlige påkjenninger eller sykdommer i svangerskapet, er også utfallet av et svangerskap nesten alltid normalt. Men selv om unormale hendelser er unntaket, vet vi alle at det forekommer uhell og uventede komplikasjoner. Svangerskapskontroller er ment til å identifisere de unormale hendelsene så tidlig at det fortsatt går an å forebygge utvikling av sykdom eller skade hos fosteret, og hos moren. Friske, gravide kvinner får som en hovedregel åtte svangerskapskontroller, ultralyd inkludert. Noen av disse kan du velge å ta til jordmor, noen til fastlegen.
Vil du vite mer?