Svangerskapsuke 9

1. trimester

alternative text

Embryo begynner å likne mer og mer på et menneske. De viktige kroppsdelene er på plass, "finpussingen" av dem skjer over de kommende månedene. I begynnelsen av uken er embryoet syv uker gammelt og 18-22 millimeter langt fra isse til sete (CRL, crown-rump length). Embryo-halen er nå helt borte. Ulike organer, muskler og nerver begynner å fungere.

Øynene er ferdigdannet, men øyelokkene er lukket og vil ikke åpnes før i 27. uke. Det er små ørelapper og munn, nese og nesebor begynner å bli synlige.

Enda er det noen uker før kjønnsorganene vises.

Stadig flere kroppsdeler kommer til syne

Hodet er mer utviklet nå og får embryo til å se mer menneskelig ut. Øyne og øreåpninger samt nese og munn er godt synlige. Armene består av skulder, overarm, albue og underarm samt håndplate. Etter hvert kan man se antydning til tommel og fingre på håndplaten. Bena utvikles litt saktere. Embryoet har både bøyde albuer og knær. Lemmene har begynt å bevege seg, noe som er uttrykk for at ørsmå muskler er begynt danne seg.

Hjertet er snart fullstendig utviklet med hjerteklaffer og skillevegg mellom hjertekamrene - det består nå av fire ferdigutviklede hjertekamre. Pulsen når et maksimum ved 9 uker og kan slå opp mot 180 slag i minuttet. Med ultralyd er det mulig å høre hjerteslagene nå. I slutten av uken er embryoet 27-31 millimeter langt fra isse til sete (CRL) og veier 1-2 gram. Det er på størrelse med en oliven.

Vil du vite mer?