Informasjon

Tretthet og slapphet

Tretthet og slapphet er i de fleste tilfeller en reaksjon på hverdagslivets kav og mas, men noen ganger kan det være tegn på sykdom.

Hva er tretthet og slapphet?

Nesten alle sliter vi med å være overtrøtt eller overarbeidet fra tid til annen. Slike episoder med forbigående tretthet har vanligvis en påviselig grunn og opplagte tiltak som bedrer tilstanden.

Kronisk tretthet på den annen side varer lengre og er dypere. Det er en nesten konstant følelse av slitenhet som bygger seg opp over tid og som tapper deg for energi og mental kapasitet. Tretthet på dette nivået påvirker både din følelsesmessige og psykologiske tilstand.

Langvarig tretthet er en opplevelse av vedvarende tretthet i minst en måned, mens kronisk tretthet er en opplevelse av vedvarende eller tilbakevendende tretthet i minst seks måneder.

Tretthet er ikke det samme som søvnighet, selv om tilstanden ofte er ledsaget av et ønske om å sove, og mangel på motivasjon til å gjøre noe annet.

Mange søker hjelp hos lege på grunn av tretthetsplager, enten som dominerende plage eller som et av mange andre symptomer. En annen viktig grunn til at man oppsøker lege, er frykt for en underliggende kroppslig sykdom. I noen tilfeller er tretthet et tegn på et underliggende mentalt problem som krever behandling. Men i de fleste tilfeller kan trettheten føres tilbake til en eller flere av dine vaner eller rutiner.

Årsaker

Det er flere ting som kan gjøre at man føler seg trett og slapp. Hvis hverdagen er travel eller krevende, er det helt naturlig å føle seg trett og sliten. Og det er nok den vanligste grunnen til å føle seg sliten, en naturlig reaksjon på stress og belastninger i hverdagen.

Det er naturlig å tenke gjennom om det er forhold i tilværelsen som kan forklare trettheten. Vanligvis vil man finne årsaken innenfor tre områder: livsstilsfaktorer, medisinske tilstander eller psykologiske problemer.

Livsstilsfaktorer

Opplevelsen av tretthet kan ha åpenbare årsaker, som:

 • Høy alkoholbruk eller misbruk
 • Betydelig kaffeinntak
 • Stor fysisk aktivitet
 • Inaktivitet
 • Søvnmangel
 • Bivirkninger av medisiner som antihistaminer (allergimedisiner), hostemedisiner
 • Usunne spisevaner

Psykologiske tilstander

Tretthet er et vanlig symptom ved mentale helseproblemer, som:

 • Angst
 • Depresjon
 • Sorg
 • Stress

Medisinske tilstander

Uttalt slitenhet kan være et tegn på en medisinsk tilstand eller underliggende sykdom, som:

Generelt kan man si at praktisk talt alle slags sykdommer kan gi tretthet som symptom, det er ikke typisk for en enkelt tilstand.

Når søke lege?

Bestill time hos fastlegen hvis trettheten har vedvart i mer enn to til tre uker tross forsøk på å hvile, redusere stress, spise sunt og drikke rikelig med væske.

Ta umiddelbar kontakt med lege dersom du:

 • Opplever unormal blødning, inkludert blødning fra endetarmen eller at du kaster opp blod
 • Har sterke smerter fra magen, bekkenet eller ryggen
 • Får vedvarende kraftig hodepine
 • Opplever sterke brystsmerter, blir påfallende kortpustet, får uregelmessige hjerteslag, føler at du holder på å besvime

Diagnostikk

En lang rekke plager kan altså gi opphav til slapphetsfølelse. Ofte er det åpenbart at årsaken er følger av stress, kav og mas - og det vil være unødvendig å gjøre en omfattende utredning. I andre tilfeller kan det være usikkerhet om årsaken. Mange ulike undersøkelser kan da være aktuelle, gjerne avhengig av hva legen mener kan være årsaken til tilstanden.

Legen vil gjøre en generell kroppsundersøkelse og spesielt sjekke lymfeknuter, lever og milt med tanke på infeksjoner eller kreftsykdommer. Også blodprøver kan avsløre en rekke mulige årsaker til at du føler deg slapp. I tillegg bør urinen undersøkes for å avsløre eventuelle tegn på nyresykdom.

Ved mistanke om at hjertesykdom kan være årsak til tretthetsfølelsen, kan det være aktuelt å ta et EKG. Føler legen det er behov for å utelukke bestemte sykdommer, kan ulike former for bildediagnostikk være aktuelt, for eksempel røntgen av lungene.

Vil du vite mer?