Intervju

Å leve med aksial spondyloartritt (Bekhterevs)

Det tok flere år fra Hans Westerheim fikk plager med smerter i nedre del av ryggen og utmattelse, til han fikk diagnosen. Et notat øyelegen skrev i journalen noen år før, kunne kanskje ført til at diagnosen kom raskere.

I 2005 opplevde Hans Westerheim i økende grad smerter i korsryggen og utmattelse. Til å begynne med forsto han ikke at disse plagene hang sammen. Han oppsøkte lege og fysioterapeut. De fant ingenting.

– Da ble jeg redd for hva det kunne være. Og oppgitt. Kunne ikke legen bare finne ut hva det var, og behandle det? sier Westerheim.

Utmattelsen var det som plaget han mest. Han kom seg gjennom arbeidsdagene, men straks han kom hjem la han seg i stua foran peisen. Der sov han frem til samboeren vekket han og det var på tide å legge seg. Det var verst på vinteren og om høsten. 

– Innimellom var det ille. Det synes nok samboeren og barna mine også.

Diagnosen

Fastlegen var engasjert og opptatt av å finne ut hva som feilte Westerheim. Det ble gjort en rekke undersøkelser uten at de fant noe svar. Men i 2009 fikk han omsider diagnosen.

– Legen så jo at det var noe, men fant ikke ut hva det var. Helt til en dag jeg var på vei ut fra legekontoret etter en time. Da ropte han meg tilbake og sa at jeg hadde revmatisme, sier Westerheim.

Han ble henvist til sykehuset. Der ble det tatt blodprøver, vevsprøver og MR-bilder. Funnene bekreftet diagnosen: Westerheim hadde aksial spondyloartritt, tidligere kalt Bekhterevs sykdom.

– Først ble jeg sint. Det jeg forbandt med sykdommen var veldig krumbøyde mennesker. Det skulle ikke bli meg.

Da det første sjokket ga seg, søkte han opp informasjon på internett for å lære om sykdommen.

– Det var ikke lett, for der var det mye rart, sier han.

Neste side