Intervju

Å leve med astma

Anne Grethe Knudsen (58) har levd med astma i 25 år. De alvorlige anfallene, og særlig reaksjonen på parfyme, går ut over familie, arbeidsliv og det sosiale livet.

Anne Grethe Knudsen (58) fikk pollenallergi i ungdomsårene, men pollensesongen varte stadig lenger. Deretter utviklet hun mild astma, som gradvis forverret seg.

Røyking på arbeidsplassen

Anne Grethe Knudsen.jpg
Anne Grethe Knudsen har hatt astma i 25 år. Foto: Privat.

- For 25 år siden jobbet jeg i resepsjonen på et hotell. Den gangen var det fri røyking overalt, og jeg ble sykemeldt i stadig lengre perioder med lungebetennelser og bronkitt. Jeg ble etterhvert omplassert og ble kursvert i den nye konferansedelen av hotellet, som var røykfri, sier Knudsen.

I en periode gikk det bedre, men på denne tiden fikk hun også alvorlige reaksjoner på parfyme. Gradvis ble arbeidsdagen verre, og da Knudsen noen år senere fikk et fosterbarn med store utfordringer, valgte hun å bli hjemme.

- Det gjorde hverdagen enklere, men det er fortsatt utfordrende å være ute blant folk. Særlig med tanke på parfymeallergien. Dersom jeg blir stående bak eller ved siden av noen som bruker parfyme, får jeg intens hodepine, blir tett, hoster og blir kvalm. Dersom jeg ikke har mulighet til å gå derfra, kaster jeg opp til slutt, sier Knudsen.

Neste side