Intervju

Å leve med bekkenløsning (bekkenleddsmerter)

Anne Randi Høidahl fikk sterke smerter i bekkenleddene da hun var gravid. - Så mye må det koste, tenkte jeg, å få det perfekte barn.

Bekkenløsning, eller bekkenleddsmerter, oppstår hos mer enn 15 prosent av alle gravide i Norge. 

Hos Anne Randi Høidahl (60) startet bekkenleddsmertene i desember 1991. 

- Jeg husker hvor jeg var, når det var, og hva jeg gjorde da jeg kjente smerter i symfysen for første gang. Det var tidlig i svangerskapet, og jeg hadde aldri hørt om bekkenleddsmerter før, sier Høidahl.

Det var i desember 1991. Hun skrevet da hun skulle over en brøytekant. 

- Det føltes som om noe i skrittet revnet. Smerten var skjærende. Om man ikke vet hvordan kroppen er, kunne en tro at symfysen delte seg. Det gjør den ikke. Det er ikke "farlig", bare svært smertefullt. Folk som ikke har kjent disse smertene, kan synes at det høres rart ut at man skal få så vondt av å flytte beina, men sånn er det, sier Høidahl.

Den dagen visste hun ikke at smertene skulle følge henne - ikke bare gjennom resten av svangerskapet, men fortsette også etter at barnet var født. Eller at plagene skulle føre til at hun ikke våget å få flere barn.

- Det er viktig å være klar over at jeg er en av de få som har vedvarende bekkenleddsmerter etter at svangerskapet er over. De aller fleste blir bra igjen etter at barnet er født, sier Høidahl.

Høidahl sin historie er med andre ord ikke typisk. Dette er hennes historie og opplevelse av å leve med bekkenleddsmerter.

Måtte gå med museskritt

Bekkenet består av flere bein. Normalt er de ulike beina føyd tett sammen, og det er liten bevegelighet mellom dem. Ved graviditet blir sammenføyningene påvirket av svangerskapshormoner, som gjør at de blir mer føyelige. Dette er en naturlig prosess som klargjør bekkenet for den forestående fødselen. Hos noen gravide kan bevegeligheten mellom de ulike bekkenbeina utløse smerter - bekkenleddsmerter.

Les også vår pasientinformasjon om bekkenløsning og bekkenleddsmerter

Symfysesmertene ble det første møtet med bekkenleddsmerter. Så kom smertene fra iliosakralleddene. Iliosakralleddene har vi to av - ett på hver side av korsbeinet. Disse leddene går på skrå ned fra "smilehullene" og til rumpesprekken. Det gjorde at det ble veldig vondt å sitte. Høidahl jobbet ved Kulturkontoret på Stjørdal som kulturkonsulent. Hun tilbragte mesteparten av arbeidsdagen sittende på en kontorstol. Når hun gikk, gikk hun med museskritt, i et forsøk på å slippe unna smertene.

- Jeg fikk tidlig en delvis sykmelding, men jeg var sykmeldt på grunn av svangerskapskvalme - ikke bekkenleddsmerter. Derfor trodde jeg først at de vedvarende smertene kom av at jeg var støl. Kvalmen førte til at jeg ble veldig inaktiv, og symfysesmertene oppsto den første dagen jeg var ute og gikk, etter å ha ligget til sengs og kastet opp i flere uker, sier Høidahl.

Etter en tid begynte hun å tenke mer over hvordan smertene artet seg - for eksempel at de hogg til hver gang hun forsøkte å ta et langt skritt.

-Da husket jeg en medstudent fra studietuden. Hun brukte krykker da hun var gravid. Det gikk rykter om at hun hadde noe som het bekkenløsning. Selv om jeg så at hun brukte krykker, forsto jeg ikke hvor smertene var. For å finne ut mer om dette, dro jeg til en bokhandel og forsøkte å finne informasjon om bekkenløsning der. Dette var før det var vanlig å finne mye informasjon på nettet. Jeg fant ingenting. Det var en skummel situasjon å være i - å ha så mye smerter, uten å finne informasjon om det som plaget meg, sier Høidahl.

Neste side