Intervju

Å leve med endometriose

Elisabeth Raasholm Larby hadde sterke smerter helt fra første menstruasjon. I en alder av 29 år måtte hun fjerne ti centimeter av endetarmen på grunn av endometrioseforandringer. Men veien fram mot en grundig undersøkelse var lang.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 

Elisabeth Raasholm Larby (30) har hatt plager knyttet til menstruasjonen siden hun fikk sin første menstruasjon som 13-åring.

- Jeg hadde sterke smerter og store blødninger. Min mor hadde også hatt sterke menstruasjonssmerter fram til hun fjernet livmoren. Hun var derfor en god støtte, sier Raasholm Larby.

Hun blødde gjennom bind på kort tid, og sluttet med Taekwondo av frykt for å blø gjennom den hvite drakten. Smertestillende hadde ingen effekt, og plagene var til stede i store deler av måneden.

- Jeg fikk smerter opp til en uke før mens, og under mens som kunne vare i opptil ti dager. I tillegg hadde jeg smerter ved eggløsning. Når smertene var på det verste, var jeg hjemme fra skolen. Moren min tok meg med til legen, men de ble enige om at jeg ikke kunne få sterkere smertestillende. Siden behovet var der så mange dager i måneden, fryktet de at sterkere medisin kunne føre til avhengighet, sier Raasholm Larby.

Neste side