Intervju

Å leve med hyperparatyreoidisme

- Det var som om jeg skiftet ut en eldgammel TV med en ny plasma smart TV, sier Berit Bindi. Hun har vært syk i mange år og hatt høyt blodtrykk, vært deprimert, tungpustet og nedstemt. Smertene i kroppen satt i arm, skulder og hals - spesielt venstre side. Først som godt voksen skjønte Bindi at det var hyperparatyreoidisme som var årsaken. Hun ble operert og er i dag frisk.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg forteller dette fordi jeg håper at mange flere kan få hjelp, sier Berit Bindi.

Bindi har vært syk i mange år. Nå vet hun at det er hyperparatyreoidisme som har vært årsaken til mange av plagene. I dag har hun fått operert bort en svulst i en av kjertlene, og hun kjenner seg frisk. Men veien fram har vært mer enn kronglete.

Hva er hyperparatyreoidisme?

Paratyreoidea kjertlene (biskjoldkjertlene) er vanligvis fire små kjertler på størrelse med små riskorn, som ligger ved tyroidea kjertelen (skjoldkjertelen) på framsiden av halsen. Kjertlene produserer et hormon som kalles paratyroideahormon (PTH). Dette hormonets funksjon er å regulere kalsiumnivået ("kalknivået") i kroppen.

Dersom det skilles ut mye av dette hormonet, vil det frigjøres kalsium fra skjelettet vårt, det vil si skjelettet tappes for kalk.

Hyperparatyreoidisme er en tilstand der paratyroidea kjertlene produserer for store mengder PTH.

Dette kan skyldes flere forhold, blant annet svulster i kjertlene. Rundt åtte av ti tilfeller skyldes en godartet liten svulst i én av kjertlene.

Plagene forbundet med hyperparatyreoidisme kan være psykiske symptomer som angst eller depresjon, nummenhet, muskelkramper, muskelsmerter.

Symptomer som kan forekomme ved langvarig hyperparatyreoidisme, er blant annet økt vannlating, økt tørste, nyresvikt, tretthetsfølelse, depresjon, demensmistanke, magesår, forstoppelse, betennelse i bukspyttkjertelen, høyt blodtrykk og beinsmerter.

For Bindi startet plagene for mange år siden.

Neste side