Intervju

Å leve med langvarige smerter etter sterilisering

Over to år etter steriliseringen har "Gaute" fortsatt sterke smerter hver dag. Belastningen har ført til depresjon og bitterhet. - Jeg var helt frisk da jeg gikk inn der. I dag er jeg mislykket som far, sønn og ektemann, sier han.

Sterilisering hos menn blir ansett som en ukomplisert operasjon med liten risiko. Men noen - kanskje opp mot 15 prosent, får langvarige plager med smerter og ømhet etter inngrepet, og fem prosent1 får post-sterilisering smertesyndrom. "Gaute" - som ønsker å være anonym i dette intervjuet, er en av dem.

Gaute og kona hadde fått de barna de ville ha, og hun opplevde bivirkninger av hormonspiralen. Sterilisering virket som et godt valg.

- Av familiemedlemmer fikk jeg høre om hvor enkelt og ukomplisert inngrepet var. Det fikk jeg også bekreftet av fastlegen. Jeg spurte om jeg burde reise inn til en større by for å få utført inngrepet, men fikk beskjed om at lokalsykehuset gjorde så mange steriliseringer at det ikke var noen grunn til det, sier Gaute.

Les også:

 

Ekstreme smerter

På forhånd hadde han bedt om å få dekket til operasjonsområdet for å slippe å se inngrepet. Han hadde også lest at inngrepet ble gjort via lysken. Overraskelsen var derfor stor da kirurgen fortalte at snittet skulle gjøres direkte i pungen, og ba han se vekk, hvis han ikke ville se på. Sædlederne lignet på spaghettitråder. Antagelig ville han kjenne en dump magesmerte når hun klipte over sædlederen, fikk han beskjed om.

- Jeg opplevde kirurgen som brysk og lite empatisk. Hun satte bedøvelse i pungen på høyre side uten å si ifra først. Deretter skar hun opp og utførte inngrepet. Jeg kjente ingenting. Også på venstre side satt hun bedøvelse uten forvarsel. Deretter begynte hun å skjære før bedøvelsen virket. Smertene var ekstreme. Da hun klipte over sædlederen på den siden, kjentes det som ekstreme ballesmerter. "Der har du den magesmerten jeg snakket om", sa hun. 

Da Gaute skulle forlate rommet, fikk han øye på fatet med biter av sædlederen og blod. Det lignet på spaghetti med ketchup.

- Siden den gang klarer jeg ikke å se spaghetti. En gang vi fikk det servert på jobb, brøt jeg fullstendig sammen og ble sittende på et rom for meg selv. Dette er veldig sært og flaut å være plaget med, sier han.

Neste side