Intervju

Å leve med polymyalgia revmatika

For omtrent to år siden slutten kroppen å lystre. Hoftene var stokk stive, armene også. Det var vanskelig å komme seg opp av senga. Fredrik Haaning hadde fått sykdommen polymyalgia revmatika.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er noe svineri. Det var i en periode svært vondt. Jeg var stiv og støl og klarte knapt å kle på meg om morgenen. Da jeg gikk på talerstolen i bystyret så jeg ut som en gammel mann som kom stabbende.

Slik var symptomene på polymyalgia revmatika. Fredrik Haaning smiler av det nå. Han er daglig leder i et drammensfirma som driver med næringseiendom og var fram til forrige kommunevalg ordførerkandidat for Høyre i Drammen. NHI.no møter han i kontorlokalene til BNM Realist Næringsmegling AS på Bragenes torg.

Utviklet seg gradvis

For omtrent to år siden ble han syk, det kunne ikke passet dårligere. Haaning var valgt inn i bystyret og fikk mye ansvar. I tillegg hadde han full jobb. Sykdommen startet med smerter i hofter og overarmer, siden ble det stadig verre. Først trodde han det hang sammen med at han begynner å bli godt voksen, og at han ikke hadde fått trent noe særlig den siste tiden.

Les mer om polymyalgia revmatika her

- Jeg var stiv i leddene, og det var mye smerter. Sykdommen oppsto plutselig, men utviklet seg gradvis. I starten var jeg veldig muskelstiv om morgenen. Særlig i låra. En kan sammenligne det med stølhet etter en veldig hard treningsøkt, forklarer han.

Til slutt klarte han ikke å løfte armene ordentlig.

- Våren 2018 hadde jeg skikkelig vondt. Jeg sleit og jeg hadde problemer med å komme meg opp av senga og ta på meg klær.
Haaning tok kontakt med en naprapat som hadde hjulpet han tidligere. Men dette kunne ikke naprapaten hjelpe han med.

- Så dro jeg til legen og tok mange prøver. Jeg tenkte selv at det var revmatisk sykdom, men prøvene viste ingen tegn til revmatisme. Alle blodprøver var normale, og det var ikke noe grunnlag for videre prøver, forteller Haaning.

Neste side